Nieuws/Buitenland
1045889
Buitenland

'Topman al-Qaeda' vastgezet in Parijs

Een Algerijnse Fransman is in Parijs in voorlopige hechtenis geplaatst, omdat hij ervan wordt verdacht banden te hebben met een Duitse al-Qaedacel. De Duitse cel zou onder meer achter de aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington zitten. Dat meldde de BBC zaterdag.

Naamen Meziche werd vorig jaar mei opgepakt in Pakistan en donderdag uitgeleverd aan Frankrijk. Meziche zou een compagnon zijn van Younis al-Mauritani, die onder bevel van Osama Bin Laden terreuraanvallen in Australië, Europa en de Verenigde Staten heeft voorbereid.

Meziche vertrok in de jaren 90 uit zijn geboortestad Parijs naar Afghanistan en daarna naar Duitsland. Hij zou jihadstrijders hebben opgeleid in een radicale moskee in Hamburg waar ook drie van de vliegtuigkapers van de aanslagen van 11 september regelmatig voor beraad samenkwamen. De moskee werd in 2010 gesloten, omdat fanatisme zou worden aangemoedigd.

De Franse autoriteiten hebben van Duitsland documenten gekregen die dateren van de jaren 90. Frankrijk is een formeel onderzoek naar Meziche begonnen. Eerder dit jaar werden ook drie andere vermeende militanten door Pakistan aan Frankrijk uitgeleverd.