Nieuws/Binnenland
1045896
Binnenland

Broer Badr Hari weer op vrije voeten

De jongere broer van kickbokser Badr Hari, Yassine, is zaterdag in de loop van de middag weer op vrije voeten gekomen. Dat heeft advocate Bénédicte Ficq laten weten.

Het Openbaar Ministerie (OM) arresteerde de 22-jarige Yassine vrijdag op verdenking van meineed, op de tweede dag van het proces tegen Badr Hari, tijdens de zitting.

Het OM beslist later of Yassine Hari al dan niet vervolgd zal worden, aldus een persofficier van justitie zaterdag. „Het is een apart onderzoek, dat losstaat van de zaak tegen Badr Hari.' Yassine Hari is na zijn arrestatie verhoord door de politie.

Yassine verklaarde vrijdag voor de rechtbank dat hij in juli 2011 was betrokken bij de mishandeling van de eigenaar van de Amsterdamse Club Air, Jeroen van den Berg. Dit is een van de geweldszaken waar het OM Badr Hari voor vervolgd.

Volgens Yassine heeft niet Badr maar híj Van den Berg geslagen. Ook een vriend van Yassine zou aan de vechtpartij hebben meegedaan. Over diens betrokkenheid verklaarde Yassine vrijdag voor het eerst; eerder heeft hij daarover niets gezegd.

Volgens het OM bestaat het ernstige vermoeden dat Yassine voor de rechter heeft gelogen, onder ede.

Van den Berg heeft verklaard dat Badr Hari de dader is. Het slachtoffer liep zware schade aan zijn gebit op. Ook een gast van Van den Berg zou klappen van de vechtsporter hebben gehad.

De rechtbank heeft vrijdag het proces tegen Hari voor onbepaalde tijd stilgelegd, totdat de rijksrecherche klaar is met een onderzoek naar het lekken van het strafdossier. Tv-programma Brandpunt Reporter bleek enkele weken geleden over het dossier te beschikken. Het OM wil uitgezocht hebben of de stukken zijn gelekt door politie of justitie, wat zou neerkomen op een ambtsmisdrijf.

Ook advocate Ficq wil hierover het naadje van de kous weten, omdat een lek bij de autoriteiten de geldigheid van de strafvervolging van Badr Hari zwaar op de tocht zou kunnen zetten.

Ook wordt nog onderzoek gedaan naar de herkomst van een foto.