Nieuws/Binnenland
1045900
Binnenland

Senaat praat later

De Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer worden uitgesteld. Aanleiding is het akkoord dat het kabinet met drie oppositiepartijen heeft gesloten over de begroting van volgend jaar.

Dat maakte voorzitter Ankie Broekers-Knol van de Senaat zaterdag bekend na overleg met de fractievoorzitters in de Eerste Kamer. Ook heeft ze contact gehad met premier Mark Rutte.

Volgens Broekers-Knol is „het binnen de staatsrechtelijke verhoudingen in ons land passend” dat eerst de Tweede Kamer zich over het akkoord buigt voordat de Eerste Kamer de begroting met het kabinet bespreekt.

De Algemene Politieke Beschouwingen stonden gepland voor dinsdag, maar de fractievoorzitters in de Eerste Kamer gaan nu waarschijnlijk op 29 oktober debatteren met premier Rutte over de hoofdlijnen van het kabinetsbeleid.

Hiermee is de weg vrij voor een debat in de Tweede Kamer volgende week over het begrotingsakkoord. PVV-leider Geert Wilders liet vrijdag al weten een debat hierover aan te vragen. Woensdag en donderdag staan de Algemene Financiële Beschouwingen op de agenda van de Tweede Kamer.