Nieuws/Binnenland
1045920
Binnenland

Automobilist melkkoe kabinet

Makkelijke prooi

De ANWB is niet te spreken over de maatregelen die het kabinet vrijdag is overeengekomen met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. „Er wordt voortdurend gekeken naar de automobilist. Dat vinden wij veel te makkelijk”, aldus hoofddirecteur Guido van Woerkom zaterdag.

In het akkoord staat onder meer dat de geplande accijnsverhoging op brandstof inderdaad doorgaat. Ook gaat de motorrijtuigenbelasting omhoog, een maatregel die 200 miljoen euro moet opbrengen. Verder zal de aanschafbelasting voor auto's omhoog gaan. Van Woerkom vermoedt daarnaast dat de provincies er ook nog een schepje bovenop zullen doen.

Het kabinet houdt geen rekening met zogeheten weglek-effecten, meent de ANWB-topman. Dat houdt in dat steeds meer automobilisten over de grens zullen gaan tanken en hun nieuwe auto's in het buitenland zullen kopen. Daardoor zal ons land inkomsten mislopen die wel in de begroting staan, denkt hij.

De ANWB zal de kritiek bij de politiek onder de aandacht brengen, maar verwacht dat het antwoord zal zijn: „We hebben het geld nodig, dus er is niets aan te doen”.