Nieuws/Binnenland
1045931
Binnenland

Betogers bij Nederlandse ambassade Moskou

Tientallen aanhangers van de rechts-populistische leider Vladimir Zjirinovski hebben zich verzameld bij de Nederlandse ambassade in Moskou. Zij willen daar protesteren tegen de behandeling van de Russische diplomaat Dmitri Borodin, die een week geleden door de politie in Den Haag is gearresteerd.

Zjirinovski was samen met met leden van zijn fractie in de Doema, het Russische parlement, naar de ambassade gekomen en hield een toespraak. Hij had eerder gewaarschuwd dat mogelijk ruiten zouden sneuvelen van de ambassade, maar dat gebeurde niet. Al met al hadden zich ongeveer 70 tot 100 mensen voor de ambassade verzameld.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat de nodige politie op de been was en dat de Russische autoriteiten hun verantwoordelijkheid hebben genomen om de veiligheid te waarborgen.

Zjirinovski haalde deze week hard uit naar Nederland. Hij riep onder meer op tot een boycot van Nederlandse producten. „Hun kaas en tulpen zijn verrot, we moeten ervoor zorgen dat hier geen Heineken-bier meer komt”, zei hij vrijdag in de Doema. „In Nederland zijn alleen maar drugsverslaafden, prostituees en seksuele minderheden.”