Nieuws/Binnenland
1045932
Binnenland

Van koude naar warme gemeenschap

Als je er zeker van bent dat je geen zakelijke risico’s loopt en je niet hoeft te vrezen, dat je vrouw er met de buurman vandoor gaat, kan de kou eindelijk uit de lucht. Jouw notaris zet je koude uitsluiting tegenwoordig zonder tussenkomst van de rechter om in een warme gemeenschap van goederen. Zo hebben de Piranha's, die om de bedroefde achterblijvers heen cirkelen, mooi het nakijken.

Notarissen kunnen aan testamenten het zout in de pap niet meer verdienen. De Budelse notaris Jan Thijs Op de Laak wees mij de kortste weg naar 'tevreden' nabestaanden. De wet zorgt er sinds 2003 voor, dat je erfenis bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen volautomatisch doorschuift naar je levensmaatje. Kinderen uit welk huwelijk dan ook moeten wachten op de zwart-gerande rouw-app van de laatst levende partner, vóór de buit kan worden verdeeld. Als er tenminste nog iets van over is.

 

Er werd goud verdiend aan de testamentaire constructies die er voor moesten zorgen, dat na een huwelijk kouwekanters niet schoot konden gaan met de vrucht van noeste ouderlijke arbeid. Huwelijksvoorwaarden met koude uitsluiting  waren dan de oplossing . Ooit was u van plan een eigen zaak te beginnen en van suikertante Miep was een vette erfenis in aantocht. Van beide kwam niets terecht. Huwelijksvoorwaarden werden daarom overbodig en door partners eerder gevoeld als een onverdiende motie van wantrouwen.

 

Warme gemeenschap; kat in het bakkie.

Notaris Jan Thijs Op de Laak stelt: “Zo’n snelle switch van koud naar warm is sinds 2012 een fluitje van een cent. Akte van huwelijksvoorwaarden plus de laatste twee aanslagen van beider inkomsten- belasting meesturen, en je uitnodiging om het afscheid van de meest gehate akte te komen tekenen, is, samen met een leuke besparing op successierecht, al bijna onderweg. Kat in ‘t bakkie”

 

“Herroep tegelijk je ingewikkelde laatste wilsbeschikkingen in de wetenschap dat de wet al goed voor je achterblijvende partner zorgt. Die hoeven zich pas successiebelasting-zorgen te maken als ze méér erven van de overleden partner dan de vrijgestelde 616.000 euro. Alleen voor stiefkinderen moet desgewenst iets geregeld worden. Die kunnen niet erven van stiefouders. De notaris helpt je daarbij graag een handje op weg.”

 

Bejaarden striptease

Op zoek dus naar die oude huwelijksvoorwaarden in de linnenkast en op naar uw notaris. Ik zou er wel op tijd bij zijn. De wachtlijsten voor een notaris groeien flink. Door de naderende financiële ontkleedpartij die ouderen wacht als ze later zorg behoeven, wordt op grote schaal het vermogen nu reeds aan de kinderen geschonken. Ook de 100.000 euro extra schenkingsvrijstelling als je met pa en ma’s gift je hypotheek aflost, zorgt voor spitsuur door adviesaanvragen in de notariskantoren. De tarieven voor zo’n omzetting van koud naar warm zijn nu nog best redelijk. Ze variëren van 199 tot 499 euro. Als de huizenverkoop weer aantrekt, wordt het weer een notarismarkt. Snel winkelen is dus een aanrader.

 

Ondernemende partners in hun beider derde huwelijk met 12 kinderen uit de verschillende samen levingsvormen, en met een gezamenlijk vermogen van minimaal 50 miljoen euro kunnen zich natuurlijk beter wat uitvoeriger laten adviseren.