Nieuws/Binnenland
1045936
Binnenland

Scholen positief over akkoord

Uit de onderwijssector klonken zaterdag positieve geluiden over het vrijdag gesloten akkoord waarin extra geld is vrijgemaakt voor het onderwijs.

„Wij zijn heel blij met het extra geld voor onderwijs”, zei een woordvoerder van CNV Onderwijs. Volgens CNV komt het geld bovenop de investering uit het onlangs gesloten Onderwijsakkoord.

Lichtpuntjes voor de onderwijssector zijn volgens CNV Onderwijs het geld dat naar zomerscholen en kleine scholen gaat. Ook het extra geld voor onderwijsondersteunend personeel, zoals conciërges en onderwijsassistenten is wat CNV betreft goed nieuws omdat het de werkdruk voor leraren verlicht.

Wel houdt de vakbond zaterdag nog een slag om de arm wat betreft de gratis schoolboeken. „Het is ons nu niet duidelijk waar dat geld vandaan komt”, aldus de woordvoerder.

Ook de werkgevers in het voortgezet en basisonderwijs zijn voorzichtig positief. „We zijn heel blij met de investeringen in het onderwijs. Het is een investering in de toekomst”, liet een woordvoerster van de VO-raad (voortgezet onderwijs) weten. Volgens een woordvoerder van de PO-raad (basisonderwijs) is het extra geld hard nodig „gezien de ambities die we hebben”.

Wel laten beide organisaties weten de cijfers nog nader te willen bestuderen en de doorrekening ervan af te wachten. „Het is nog niet helemaal duidelijk waar het geld precies vandaan komt en waar het precies naartoe gaat”, aldus een woordvoerder van de PO-raad.

De Algemene Onderwijsbond (AOb), de grootste onderwijsvakbond van Nederland, wilde zaterdag nog niet reageren op het akkoord. Maandag zal de AOb inhoudelijk reageren, aldus een woordvoerder. De bond vraagt zich al wel af hoe de toegezegde investeringen in het onderwijs zich verhouden tot eerdere bezuinigingen.