Nieuws/Binnenland
1045936412
Binnenland

’Gezochte man zaak-Hania veroordeeld voor misbruik’

Rotterdam - De man die mogelijk de 12-jarige vermiste Rotterdamse scholiere Hania heeft meegenomen is een Amerikaan van rond de 50 jaar. De man zou een strafblad hebben vanwege seksueel misbruik van minderjarigen. Dat stellen bronnen rondom het onderzoek. „Internationaal wordt naar haar uitgekeken. Ruim dertig rechercheurs en talloze agenten blijven intensief op zoek”, aldus de politie.

De naam van de man is nog niet vrijgegeven door de politie, wel zijn er twee foto’s van de Amerikaan verspreid. Of de man in Nederland woonde of hier op vakantie was, is nog onduidelijk. Ook is niet bekend waar, in Amerika, Nederland of elders, de man in het verleden in beeld is geweest als verdachte van seksueel misbruik.

Waar hij en Hania op dit moment zijn, is een groot raadsel. Volgens bronnen zijn er op camerabeelden die sinds donderdagmiddag door de politie naarstig worden uitgekeken geen beelden van de twee samen. De scholiere werd donderdagmiddag omstreeks 12:30 uur voor het laatst gezien bij haar basisschool, de A.S. Talmaschool aan de Vaandrigstraat in de Rotterdamse buurt Crooswijk. Zij was eerder weggegaan nadat ze haar leraar verteld had dat ze een afspraak had bij de orthodontist. Volgens de politie bleek die afspraak echter niet te kloppen.

„Het is niet zo dat we vermoedens hebben dat Hania in een ander land zit”, zegt een politiewoordvoerster. „We willen de zoektocht zo breed mogelijk wegzetten en daarom wordt ook het buitenland daarbij betrokken.”

Ongeruste familieleden sloegen aan het einde van de middag alarm omdat het niets voor Hania is om niet stipt op tijd thuis te komen. Hania woont bij haar moeder. Haar vader is enkele maanden geleden overleden.

Grote zorgen

Ook de politie vertrouwde het niet. Zeker nadat familieleden vertelden dat Hania chatcontacten heeft gehad, die inmiddels bleken te zijn gewist. Andere sporen en onderzoek zorgden voor grotere zorgen.

In de nacht van donderdag op vrijdag verstuurde de politie een Amber Alert vanwege haar vermissing omdat deze ’urgent en zorgwekkend’ is. De tips worden nu nagetrokken door de politie. Meer dan dertig rechercheurs werken aan de zaak. Hania heeft halflang donker haar en droeg op het moment van haar verdwijning een witte jurk met bloemenpatroon, een witte legging, witte schoenen, een zwart jasje en ze had een roze rugzak bij zich.

De politie roept mensen op die ook maar iets weten over waar ze kan zijn contact op te nemen. De politiewoordvoerster zegt dat er inmiddels al vele tientallen tips over de zaak zijn binnengekomen. „We hebben te maken met een continue stroom van tips.”