Nieuws/Buitenland
1045943
Buitenland

Oud-SS'er Priebke in Italië begraven

De in Italië overleden Duitse oorlogsmisdadiger Erich Priebke wordt begraven in de Italiaanse hoofdstad Rome. Dat heeft zijn advocaat zaterdag gemeld. Eerder hadden de Italiaanse autoriteiten gezegd dat hij naast zijn vrouw zou worden begraven in Argentinië, waar Priebke (100) lang heeft geleefd. Maar dat land weigerde het lichaam van de oud-SS'er.

Priebke zat na de oorlog korte tijd vast. Hij wist in 1946 te ontsnappen en vluchtte naar Argentinië. In 1994 werd hij ontdekt en gearresteerd. Een jaar later volgde zijn uitlevering aan Italië.

Priebke werd in 1998 tot levenslang veroordeeld voor de massaslachting in 1944 in de Ardeatijnse Groeven in Rome. Onder zijn leiding schoten de Duitsers daar 335 Italianen dood. Dat was een represaillemaatregel voor een aanslag in het centrum van Rome waardoor 33 Duitse soldaten waren omgekomen. Priebke zat na zijn veroordeling niet in de gevangenis maar kreeg huisarrest.

In juli ontstond een rel rond de 100e verjaardag van de oorlogsmisdadiger. Organisaties van Joden en oud-verzetsstrijders werden woedend toen ze hoorden dat Priebke een verjaardagsfeest in het openbaar voorbereidde. Het leidde tot een demonstratie bij het appartementencomplex waar hij woonde.

De advocaat zei vrijdag dat Priebke een geschreven interview en een video heeft nagelaten als „menselijk en politiek testament”. De inhoud daarvan is nog niet bekend. Priebke heeft nooit spijt betuigd voor zijn misdaden.