Nieuws/Binnenland
1045951
Binnenland

ABP laat zinloos snoeien kabinet:

'Mes in pensioenen'

Een gemiddelde werknemer haalt   bij een opbouw van 1,75 procent per jaar  nooit een pensioen van 70 procent van het gemiddelde loon na 40 jaar. „Het kabinet gaat er erg gemakkelijk van uit dat mensen hun baan kunnen vasthouden", aldus voorzitter Henk Brouwer van het ambtenarenpensioenfonds ABP.

Als werknemers minder pensioen gaan opbouwen, is het terecht dat ze ook minder premie gaan betalen, aldus Brouwer  zaterdag in Het Financieele Dagblad.

Het is volgens de krant een nieuw geluid uit de pensioensector. Tot nu toe waarschuwen fondsen er steeds voor dat de premies niet omlaag gaan als het kabinet de opbouw verlaagt. Dat voorstel stuit overigens wel op verzet in de Eerste Kamer.

Brouwer vindt de opbouwverlaging van 2,15 procent naar 1,75 procent die het kabinet voorstelt ook veel te fors. Hij noemt dat „een te sterke terugval voor mensen. Dit voorstel is puur gedreven om extra belasting binnen te halen.”

 

Verder vindt Brouwer het een gemiste kans dat het kabinet vasthoudt aan één pensioenregeling voor de toekomst in plaats van twee. „Je blijft nu de spagaat houden dat je als fonds aan de ene kant zekerheid moet bieden en aan de andere kant risico wilt nemen om de pensioenen te kunnen indexeren. Daar boden die twee contracten een oplossing voor.”