Nieuws/Binnenland
1045952
Binnenland

Vakbonden blij dat akkoord Defensie spaart

Militaire vakbonden zijn blij dat in het akkoord tussen kabinet en oppositiepartijen over de begroting van volgend jaar is afgesproken dat Defensie er wat geld bij krijgt. Maar reden tot juichen is er zeker nog niet, zeggen ze in een reactie.

De 90 miljoen die Defensie er vanaf 2015 structureel bij krijgt „verzacht de pijn”, aldus voorzitter Jan Kleian van de ACOM zaterdag. „De krijgsmacht zal er niet aanzienlijk door verbeteren, de sloop wordt minder groot.”

Wel is Kleian blij dat de kazerne in Assen openblijft en het 45e pantserinfanteriebataljon in Ermelo niet wordt stilgelegd. Ook voorman Jean Debie van de VBM noemt het behoud van Assen en Ermelo „fantastisch”. Hij is vooral blij dat Defensie niet opnieuw moet bezuinigingen.

„Het is geen reden tot feest”, aldus Anne-Marie Snels van de AFMP. Maar zolang de politiek niet weet wat ze met Defensie wil, blijft de krijgsmacht volgens haar kwetsbaar. De toekomst blijft onzeker, aldus Snels.

Voorzitter Marc de Natris van GOV/MHB meent dat de „pijn bij Defensie wat minder is geworden” met het akkoord. Hij hoopt dat er ook nog geld zal worden gevonden om door internationale samenwerking het logistieke ondersteuningsschip Karel Doorman te behouden.

Defensie is de laatste jaren hard getroffen door bezuinigingen. Er verdwijnen meer dan 14.000 functies.