Nieuws/Binnenland
1045964
Binnenland

200 lopers dubbele marathon voor diabetes

In Rotterdam heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb zaterdagochtend het startsein gegeven voor de Diabeatit Run, een hardloopevenement waarvan de opbrengst naar het Diabetes Fonds gaat. „Het is hard nodig dat we met z'n allen gezonder gaan leven. Ik roep iedereen daartoe op. Ik weet zelf wat gezond leven voor je lichaam doet, ook omdat in mijn directe omgeving diabetes voorkomt”, aldus Aboutaleb.

Hij beklom de eerste 30 van de 589 traptreden van de Euromast. De rest van de 200 - gesponsorde - deelnemers 'neemt' de hele toren en rent daarna een dubbele marathonafstand om eind van de middag te eindigen in het Amsterdamse Olympisch Stadion. Eén deelnemer legt dit hele parcours af, de anderen doen het in teams en in estafettevorm.

Directeur Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds zei bij de aftrap: „We willen vandaag met de 200 lopers een volgende stap zetten om diabetes te verslaan. Dat is hard nodig, want elke dag komen er 240 mensen met diabetes bij. De opbrengst van de Diabeatit Run komt ten goede aan wetenschappelijk onderzoek naar de genezing van diabetes.”

De lopers worden in Amsterdam opgevangen door wethouder Eric van der Burg (zorg en welzijn). De eerste wordt rond kwart over 5 verwacht. Onder de lopers zijn veel mensen die iemand kennen met diabetes, maar ook patiënten lopen mee.