Nieuws/Binnenland
1045993
Binnenland

Alles pinnen op 'Zaterdag zonder contanten'

Burgemeesters en ambtenaren van een aantal gemeenten doen zaterdag mee aan de 'Zaterdag zonder contanten'. De hele dag rekenen ze alles af met hun pinpas, ook de kleine bedragen. Ook medewerkers van banken doen mee.

De actie moet mensen erop wijzen dat ze niet alleen grote bedragen kunnen pinnen, maar ook kleine aankopen. Steeds meer winkeliers hebben dat liever dan contant geld. Voor hen is pinnen veiliger omdat er nog maar weinig of zelfs geen contant geld meer in de kassa hoeft te zitten, waardoor winkels minder aantrekkelijk worden voor overvallers. Ook is een pintransactie 3 cent goedkoper dan een contante betaling, aldus Jannemieke Zandee van de Betaalvereniging Nederland.

Eerder leverden 20 burgemeesters een week lang hun portemonnee in, om in die periode alleen maar te pinnen. Onder hen zijn Annemarie Jorritsma (Almere), Ferd Crone (Leeuwarden) en Han Noten (Dalfsen). Zij doen ook deze zaterdag weer mee.

Vermoedelijk zal de actie geen piek in het aantal pinbetalingen te zien geven. Dat is op zaterdag doorgaans toch al torenhoog.