Nieuws
1045998
Nieuws

VIDEO

Vriendengroep scheurt Noordzee even over

Negen mannen uit Nederland zijn vorige week met twee speedboten in een paar uur met grote snelheid over de Noordzee naar Londen en weer terug gevaren. Het laatste stuk van de heenreis knalden ze met 95 km per uur de Theems op. Een patrouilleboot van de Britse douane kwam hen met zwaailicht tegemoet, maar liet hen uiteindelijk gaan. ,,Hij vond het eigenlijk wel leuk, geloof ik´´, aldus begeleider Klaas Post uit Urk.

De tocht was het initiatief van een Nederlandse zakenman actief in de IT-sector. Nadat hij net een contract had afgesloten met een partij voor een straalverbinding voor internet tussen Londen en Hamburg, zaten hij en zijn zakenvrienden met een biertje erbij wat te praten. Het idee werd geopperd om met de snelle RIB-boot die de zakenman net bij Post Work Boats in Urk had gekocht de afstand Hamburg – Londen gezamenlijk een keer over het water af te leggen.

RIB

Te beginnen met het eerste stuk: Zeeland – Londen. De man had net in Urk een 8,5 meter lange RIB gekocht met daarachter een 300 pk motor. Hij vroeg het bedrijf waar hij zijn vaartuig had gekocht mee te gaan met een begeleidende boot. Daar stemde eigenaar Klaas Post van Post Work Boats graag mee in; zo´n trip had hij zelf ook nog nooit gemaakt. Uiteindelijk nam hij een tien meter lange RIB met daarachter twee 300 PK-motoren mee.

Roompot

Op de heenweg hadden de twee boten windkracht 5 in de rug. Met een snelheid tot 55 kilometer per uur scheerden ze over het grote blauw richting de Britse hoofdstad, met een eindspurt op de Thames van 95 kilometer per uur, wat weer lastige dounevragen tot gevolg had. Ze bleven er een dag en voeren toen weer terug, met als enige doel: voor het donker bij de Roompot zijn. Na 6,5 uur tegen de wind en de golven ingehakt te hebben lagen ze tegen de schemering weer voor de sluis bij de Roompot-vaargeul in de Oosterschelde.

300PK

De hele tocht heeft negenhonderd liter brandstof gekost. De individuele 300 PK motoren verbruikten een liter op een kilometer afstand.  Niets aan boord van beide boten ging kapot. Wel bleek de tocht voor enkelen fysiek en mentaal zo heftig dat bij aankomst in Engeland twee opvarenden besloten het vliegtuig terug te nemen.  Met negen man gingen ze heen, met zeven kwamen ze terug.

Heftig

,,Het was inderdaad vrij heftig. We moesten het zout er flink uitspoelen met een lekker Engels biertje bij aankomst in Londen´´, aldus Klaas Post. ,,En we dachten dat we helemaal kapot zouden zijn bij terugkeer in Nederland, maar dat viel nog mee´´, aldus Post. ,,Het zal wel komen omdat je de hele tocht vol adrenaline zit.´´