Nieuws/Binnenland
1046057
Binnenland

Homo's niet welkom in Utrechtse kerk

De Evangelie Gemeente Utrecht wil geen zalen verhuren aan de Utrechtse afdeling van homojongerenorganisatie Jong & Out. Volgens het bestuur van de kerk zou de achterban er niet blij mee zijn als er homo's samenkomen in het gebouw.

In een mail stelt de kerkorganisatie dat het “niet wijs is” een bijeenkomst van de jonge homo`s toe te staan omdat “wij een verantwoordelijkheid hebben naar onze achterban als het gaat om dit soort ethische vraagstukken als homoseksualiteit”.

Op de website van de kerk staat dat de locatie is te huren voor onder andere bruiloften, vergaderingen en bijeenkomsten van groepen. Maar “het is ons gebouw en wij bepalen aan wie we de ruimtes verhuren”, stelt bestuurslid Paul de Vries. “Iedereen is welkom, maar homoseksualiteit is een onderwerp dat in onze achterban erg gevoelig ligt. Wij willen geen precedent scheppen en onze leden geen mening opdringen hierover."

Het bestuur van EvangelieGemeente Utrecht laat later deze avond aan de Telegraaf weten dat zij er voor kiezen alleen een zaal te verhuren aan ´neutrale´organisaties. Zo zouden ze ook niet verhuren aan meditatiecursussen en sprekers over paranormale thema´s en dergelijke.

Het bestuur van Jong & Out, een jongerenplatform van homobelangenorganisatie COC, is echter “zeer geschokt” over de weigering en kijkt zelfs of er juridische stappen te nemen zijn tegen de Evangelie Gemeente Utrecht. “Dit voelt voor homoseksuelen en lesbiennes als discriminatie”, aldus woordvoerder Edith Borghuis. “En als de kerk bij haar standpunt blijft, willen we graag dat de politiek of een rechter hier een uitspraak over doet.” De organisatie heeft hier al contact over gehad met D66.

Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht laat vrijdag via zijn woordvoerder weten het “inderdaad zeer merkwaardig te vinden.” Wolfsen gaat contact opnemen met beide partijen om de zaak uit te zoeken. Het nieuws kwam vrijdag naar buiten door een publicatie van studenten van de opleiding Journalistiek van de Hogeschool van Utrecht.