Nieuws/Binnenland
1046127
Binnenland

Beetje begrip voor Sjaak Afhaak

Huismus, Sjaak Afhaak of luiwammes worden ze soms genoemd: jongeren met reuma kunnen dan even niet meedoen. Niet omdat ze lui zijn of geen zin hebben, maar omdat het even echt niet kán. Dan hebben ze pijn of zijn ze moe. Het Reumafonds vraagt daarom vandaag, op WereldReumaDag, door middel van een Facebook-campagne aandacht voor deze jongeren.

Door de Sjaak-Afhaak Facebookpost te delen, kan iedereen zijn begrip tonen. In een korte video legt Bram (16) uit dat hij ook weleens Sjaak Afhaak is. Hij vertelt hoe belangrijk het is om begrip te krijgen van je omgeving. Ook Elisa (14) en Marloes (20) leggen in filmpjes uit wat jeugdreuma betekent en hoe belangrijk het is om begrip te krijgen van je omgeving. Marloes merkt dat anderen denken dat ze lui is en Elisa wordt soms gezien als een huismus.

Onbegrip

In Nederland hebben zo'n 3000 kinderen jeugdreuma. Lodewijk Ridderbos, directeur Reumafonds: ''Naast fysieke belemmeringen ervaren zij ook op sociaal vlak veel beperkingen door pijn en vermoeidheid. Het Reumafonds wil met deze campagne de impact van reuma op het sociale leven van jongeren benadrukken. Reuma is vaak onzichtbaar en daarom moeilijk te begrijpen.''Beperkingen

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat, die niet door een ongeval zijn ontstaan. De meeste vormen van reuma veroorzaken pijn en stijfheid in gewrichten of spieren. Daardoor kunnen patiënten zich minder goed bewegen, wat beperkingen kan geven in het dagelijks leven.

De meeste reumatische aandoeningen zijn chronisch. Zonder behandeling worden de klachten vaak erger. Met een goede behandeling kunnen de klachten verminderen en kan de aandoening tot rust komen. Wel zullen goede en slechte periodes elkaar blijven afwisselen.