Nieuws/Binnenland
1046141
Binnenland

Onderhandelaars 'dicht bij' akkoord

Het kabinet en de oppositiefracties van D66, ChristenUnie en SGP zijn „dicht bij” een akkoord over de bezuinigingen volgend jaar en over een versnelling van het sociaal akkoord. Bronnen rond het overleg, dat vrijdag om half 5 wordt hervat, zeiden dat tegen het ANP.

Zekerheid over een afronding op vrijdagavond is er echter nog niet. „Er moet echt nog wel iets gebeuren, maar het zou snel kunnen gaan”, aldus een bron. Een andere bron bevestigt dat. Een derde spreekt de wens uit om „nu door te pakken” en de gesprekken niet nog eens over het weekeinde heen te tillen.

In het ophanden zijnde akkoord is onder meer sprake van 500 miljoen euro extra voor onderwijs. Belangrijke onderdelen van het sociaal akkoord, dat het kabinet in april sloot met werkgevers en werknemers, worden met een half jaar vervroegd. Dat geldt voor de hervorming van het ontslagrecht, op het gebied van flexwerk en bij het quotum voor arbeidsgehandicapten. Onduidelijk is nog of de vervroeging met 6 maanden ook geldt voor de verkorting van de WW-duur.