Nieuws/Binnenland
1046432425
Binnenland

Ook huisartsen krijgen voorrang, maar wel pas met volgend vaccin

Den Haag - Ook huisartsen zullen met prioriteit een vaccinatie krijgen tegen het coronavirus. Dat heeft de Landelijke Huisartsen Vereniging bekendgemaakt na overleg met het ministerie van VWS. Volgens de LHV gaat de vaccinatie op zo kort mogelijke termijn gebeuren. De precieze uitwerking volgt nog.

„We hebben vandaag een duidelijke afspraak gemaakt met VWS: iedereen die een rol heeft in de huisartsenspoedzorg maakt onderdeel uit van de keten acute zorg en gaat zo snel mogelijk gevaccineerd worden”, aldus Ella Kalsbeek, voorzitter van de LHV.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid worden de huisartsen evenwel niet toegevoegd aan de groep die vanaf komende week het Pfizer-vacccin krijgt. „Huisartsen en hun zorgverlenende medewerkers vormen de eerste groep die in aanmerking komt voor vaccinatie met het Moderna-vaccin”, zo laat het ministerie weten. Dat was al eerder besloten. „Dit is het vaccin dat de huisartsen vervolgens zelf gaan inzetten om (samen met instellingsartsen) bewoners van verpleeghuizen te vaccineren.”

Probleem is alleen dat dit vaccin nog niet is goedgekeurd, als is het ministerie hoopvol dat dit op zeer korte termijn gebeurt. „Mogelijk wordt er deze week al besloten over toelating van Moderna, waarna het vaccineren van huisartsen – afhankelijk van het moment van levering – naar verwachting eind januari kan starten.”

VWS en LHV hebben zondag na overleg besloten dat mocht het vaccin van Moderna onverhoopt niet in januari beschikbaar komen, er voor snelle vaccinatie van huisartsen ’een andere oplossing wordt gezocht’.