Nieuws/Binnenland
1046811
Binnenland

Excuses aan Rusland

Nederland heeft Rusland excuses aangeboden wegens de aanhouding en detentie van de Russische diplomaat Dmitri Borodin. Dat heeft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken de Russische ambassadeur woensdag in een persoonlijk gesprek laten weten.

Timmermans is tot conclusie gekomen dat de aanhouding en detentie van Borodin in strijd zijn met het Verdrag van Wenen. De minister voegt eraan toe persoonlijk begrip te hebben voor het handelen van de politie, „die hebben gehandeld vanuit hun professionele verantwoordelijkheid voor een situatie die zij na een melding aantroffen”. Nederland en Rusland blijven in gesprek over de afwikkeling van deze zaak, aldus de minister. Het Verdrag van Wenen is een internationaal verdrag waarin de regels van het diplomatieke verkeer zijn vastgelegd. Daaronder valt onder meer de onschendbaarheid van diplomaten.

Borodin werd zaterdagavond aangehouden door de politie in Den Haag nadat buren hadden geklaagd over zijn gedrag tegenover zijn kinderen. Borodin ontkent zijn kinderen iets te hebben aangedaan. Het resulteerde in een diplomatieke rel met Rusland. President Vladimir Poetin eiste excuses en de Nederlandse ambassadeur in Moskou werd ontboden.

Uit het proces-verbaal, dat De Telegraaf heeft ingezien, blijkt echter dat buurtbewoners zagen hoe de man luid schreeuwend twee jonge kinderen aan hun haren het huis in sleurde. Toen de politie bij deze Borodin aan de deur kwam, kon de diplomaat amper op zijn benen staan van dronkenschap. Zijn kinderen werden verwaarloosd aangetroffen.

De politie in Den Haag wilde woensdag niet reageren, het ministerie van Buitenlandse Zaken doet de woordvoering.

De zaak heeft in Rusland veel stof doen opwaaien. Zo dreigde de rechts-populistische leider Vladimir Zjirinovski met harde actie tegen Nederland. Hij kondigde een protestactie aan bij de ambassade om er de ruiten van het pand in te gooien.