Nieuws/Binnenland
1046842491
Binnenland

Regen helpt niet: sproeiverbod in Achterhoek

Er wordt opgeroepen zuinig te zijn met water.

Er wordt opgeroepen zuinig te zijn met water.

DOETINCHEM - De regen van de afgelopen dagen was bij lange na niet genoeg om de droogte in het oosten van het land te verhelpen. Daarom verbiedt waterschap Rijn en IJssel vanaf woensdag het gebruik van water uit de Oude IJssel, sloten, beken en vijvers in de Achterhoek, het zuiden van Overijssel en ten zuidoosten van de Veluwe. Rondom twee natuurgebieden bij Doetinchem en Borculo geldt bovendien een verbod op het oppompen van grondwater.

Er wordt opgeroepen zuinig te zijn met water.

Er wordt opgeroepen zuinig te zijn met water.

De waterkwaliteit verslechtert snel, aldus het schap dinsdag. De droogte heeft eerder en sneller toegeslagen dan in voorgaande jaren. Er is een groot neerslagtekort in combinatie met een zeer lage waterstand in de rivieren. Daarnaast stond het grondwaterpeil aan het begin van het sproeiseizoen heel laag doordat het in 2019 en 2018 ook al zeer droog was.

Het onttrekkingsverbod moet problemen met ongedierte en bacteriën zoveel mogelijk beperken. Ook hoopt het schap massale vissterfte en onherstelbare natuurschade te voorkomen. Het verbod geldt voor onbepaalde tijd.

Dijkgraaf Hein Pieper van het schap benadrukt dat iedereen zuinig moet zijn met alle soorten water, naast drinkwater dus ook grondwater en water uit sloten en plassen. „We moeten samen nadenken over watergebruik. En niet alleen dit jaar. Droogte is een sluipmoordenaar die elk jaar terug kan komen”, stelt hij. In meer droge delen van het land geldt een verbod op het gebruik van oppervlaktewater.