Nieuws
1046953
Nieuws

Inbraakclaims 40 procent omhoog in 5 jaar

Het aantal inbraakclaims in Nederland is in 5 jaar tijd fors gestegen van gemiddeld 2500 per maand in 2008 naar ruim 3500 per maand in 2012, een toename van 40 procent. Dat blijkt woensdag uit een analyse van het Verbond van Verzekeraars.

Huishoudens in Breda, Almere en Nijmegen lopen de meeste kans slachtoffer te worden van een woninginbraak. Van de steden boven de 50.000 inwoners komt Groningen als veiligste uit de bus, gevolgd door Leiden, Haarlem en Zaanstad. Dat staat in de allereerste Risicomonitor Woninginbraken die het Verbond van Verzekeraars vandaag uitbrengt, maar die al in het bezit is van De Telegraaf.

 

Inbraakrisico hoogst in Noord-Brabant

Het verbond heeft hiervoor een analyse gemaakt van inbraakclaims die verzekeraars de afgelopen vijf jaar registreerden in het Centraal Informatie Systeem. Uit die cijfers blijkt dat het inbraakrisico het hoogst is in de provincie Noord-Brabant. Op de duizend huishoudens noteren verzekeraars daar 6,3 inbraakclaims. Op afstand volgen Utrecht (5,2), Limburg (5,1), Flevoland (4,8) en Gelderland (4,5). De minste last van inbrekers heeft men in het noorden, waar Groningen en Friesland met respectievelijk 1,7 en 1,8 op de duizend woningen het laagst scoren.

 

„Wie dus verhuist van Groningen naar Noord-Brabant, ziet het inbraakrisico met 262 procent stijgen, verklaart woordvoerder Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars de opvallende conclusies uit de monitor. Opzienbarend is ook de positie van Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, die in de lijst van meest risicovolle steden pas op de 19e, 17e en 15e plaats terug te vinden zijn.

 

In wintermaanden meer inbraken

Inbrekers zijn volgens de koepelorganisatie het actiefst in de donkere maanden van oktober tot en met maart, met een duidelijke piek tijdens de beide kerstdagen.

Nederland telt 7,25 miljoen woningen. Uit politiegegevens blijkt dat er vorig jaar ruim 91.000 keer is gepoogd in te breken, in ruim 60.000 gevallen lukte dat ook. „Omgerekend betekent dit dat elk jaar in 1 op de 88 woningen wordt geprobeerd in te breken”, aldus het Verbond van Verzekeraars.