Nieuws
1046954
Nieuws

Luchtje aan faillissement Schoenenreus

De wijze waarop Schoenenreus op 24 januari van dit jaar afscheid nam van een deel van zijn personeel lijkt wel een grap. Op een bijeenkomst in het Brabantse Autotron werd eenderde van het personeel te verstaan gegeven dat er geen plek meer voor hen was.

Er werden alfabetstickers uitgedeeld. „Personeel met de letters A tot en met H werden daarna bijna letterlijk de deur gewezen”, zegt advocaat Jack Linssen.

De advocaat uit Tilburg vindt het niet in de haak hoe Schoenenreus met zijn ex-werknemers is omgegaan. „Nadat iedereen binnen was, werd gemeld dat bepaalde letters de zaal konden verlaten. Aan de achterblijvers werd meegedeeld dat diegene die naar de foyer waren gedirigeerd degenen waren van wie afscheid zou worden genomen.

Het zijn mensen natuurlijk. Daar ga je niet zo mee om. Het bedrijf heeft zeer onzorgvuldig afscheid genomen van een deel van het personeel.”Enkelen gedupeerden van het faillissement van Schoenenreus hebben Stichting Investigating Pre-Pack (IPP) opgericht. „Het is een koude sanering geweest zonder enige vorm van toetsing. Meer niet”, aldus Linssen. „Het ontslagrecht en faillissementsrecht zijn met een simpele pennenstreek opzij geschoven.”

Vooropgezet plan

Volgens boze tongen heeft de doorstart alles van een vooropgezet plan. Pikant is dat de curator van de Schoenenreus dezelfde partij is als de bewindvoerder. „Dat zou toch eigenlijk een ander persoon moeten zijn.”Maar niet alleen de voormalige werknemers moeten een surrealistische ervaring achter de rug hebben, maar ook de schuldeisers hebben nog wel wat vragen.

„Je mag een faillissement niet gebruiken om verlost te raken van je werknemers en crediteuren.” Zo zijn de huidige directieleden en aandeelhouders exact dezelfde als een jaar geleden. Of dat nog niet alles is, beweeert Linssen dat er een serieuze partij was die belangstelling had om Schoenenreus over te nemen. „Er ontstaat de indruk dat reeds op voorhand exclusiviteit verleend was aan één partij. Maar er lag een bieding van minimaal een derde partij. Die heeft voortdurend op de deur geklopt en wilde graag aan tafel met de curator, maar er is op geen enkele wijze op gereageerd.”Alleen de directie van de schoenenketen heeft volgens de Brabander de kans gekregen om een doorstart te maken.

Onvoldoende gewaarborgd

Vanaf het moment dat uitstel van betaling werd aangevraagd, werkten investeerders Synergia en directieleden Eric Companjen en Paul Schouwenaar aan een plan voor een doorstart. Toen de keten failliet werd verklaard, konden er direct spijkers met koppen worden geslagen. Een dag later gingen de winkels weer open. „Daarmee zouden de belangen van alle crediteuren wel eens in onvoldoende mate gewaarborgd zijn”, suggereert Linssen. „Hoe kun je nou weten of je de belangen van de crediteuren voldoende gewaarborgd hebt, dan weet je nooit of je het beste bod hebt gekregen.”

Linssen richt zijn pijlen op de doorgestarte onderneming en de directieleden. Schoenenreus heeft volgens Linssen geen enkel ’wettelijk kader’ toegepast bij de doorstart. „Als dit door de beugel kan, dan zijn alle debiteuren en werknemers vogelvrij. Dan zijn alle waarden en normen die wij kennen van tafel", aldus Linssen.

Onderzoek

De Brabantse advocaat is niet de enige die vraagtekens zet bij de gang van zaken. FNV Bondgenoten heeft een onderzoek ingesteld naar het handelen van de curator en de directie van de schoenenketen. De vakbond zette direct zijn vraagtekens bij de ontslagen die vallen. „Wij hebben vernomen dat vooral het duurdere personeel de laan uit wordt gestuurd", zegt Ron Peters van FNV Bondgenoten. „Zo konden de filiaalhouders vertrekken en blijft de rest van het personeel zitten." Peters noemt het ook opmerkelijk dat het volledige bestuur van Schoenenreus na het faillissement aan mag blijven. Mogelijk trekt Linssen de komende maand samen op met de vakbond. Schoenenreus is gisterochtend gevraagd om te reageren op de aantijgingen, dit is nog niet gebeurd.