Nieuws/Binnenland
1046956
Binnenland

Rehwinkel houdt vast aan wachtgeld

Burgemeester Rehwinkel van Groningen maakt, ondanks kritieken vanuit de Groningse gemeenteraad, na zijn overstap naar Barcelona toch gebruik van een wachtgeldregeling. Dat bevestigde een woordvoerder van de burgemeester woensdag.

Rehwinkel legt per 1 november zijn functie als burgemeester vrijwilliger neer om dan in Barcelona aan de slag te gaan als speciaal vertegenwoordiger van een internationale organisatie die lokale overheden bijstaat in crisissituaties. Zijn ambtstermijn loopt af in 2015.

Enkele raadsleden van de VVD en SP reageerden verbolgen op het feit dat Rehwinkel gebruikmaakt van de wachtgeldregeling. VVD'er Max Blom twitterde „Bgm Rehwinkel gaat vrijwilligerswerk doen in Barcelona. Op kosten van stad Groningen, dat dan weer wel.” De jongerenafdeling van de PvdA in Groningen, de Jonge Socialisten, roept Rehwinkel op zijn PvdA-lidmaatschap op te zeggen.

De woordvoerder van Rehwinkel benadrukt dat „de reden voor ontslag bij deze regeling niet aan de orde is”. Bovendien maakt de burgemeester waarschijnlijk maar beperkt gebruik van de regeling, zegt hij.

Inmiddels heeft Tweede Kamerlid Manon Fokke van Rehwinkels eigen PvdA vragen gesteld over de kwestie aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Zo wil ze weten of het aanvaarden van een onbetaalde functie een voormalig politieke ambtsdrager ontslaat van zijn sollicitatieplicht.