Nieuws

Wereldrecord voor TU/e tijdens Solar Challenge

Na drie dagen racen tegen de klok nadert de World Solar Challenge 2013 zijn ontknoping. Inmiddels hebben de snelste voertuigen de grens van Noord- naar Zuid-Australië overgestoken en komt Adelaide langzaam in zicht. Onder de frontrunners bevinden zich de Nederlandse teams van Twente, Delft en Eindhoven. Want het gaat de Nederlandse teams erg goed dit jaar!

Delft bovenaan

Aanvankelijk zorgde Solar Team Twente voor een verrassing door op de eerste dag vroeg de leiding te pakken in het Challenger-klassement. Het team van de Universiteit Twente had zich in de top 3 gekwalificeerd en nam brutaal de leiding. Viervoudig kampioen Delft kwam later op de dag met de Nuna7 voorbij. Delft nam na de eerste dag de leiding in het klassement en stond deze niet meer af. Tot nu toe werd Twente daarnaast alleen nog voorbij gereden door de Tokai Universiteit (Japan), die de afgelopen jaren samen met Delft de WSC domineerde. Tokai won de laatste twee edities en Delft is dan ook zeer gebrand op revanche. Na dag 3 heeft de TU Delft een voorsprong van 20 minuten op Tokai. “The Red Engine” van Twente volgt op bijna anderhalf uur.

Stella aan kop

In de, meer op wegauto’s gebaseerde, Cruiser-klasse gaat Stella van debutant Technische Universiteit Eindhoven aan kop. Nadat het al opzien baarde door als enige team aan de start te verschijnen met een vierpersoonsvoertuig, kwalificeerde Solar Team Eindhoven zich bovendien als snelste. Na de eerste en tweede dag als 2 te zijn geëindigd, stelde het team orde op zaken door op dag 3 Hochschule Bochum uit Duitsland bij te halen. Belangrijk detail hierbij is dat de TU/e de gehele race, in tegenstelling tot de Duitsers, met meer dan één persoon in de auto zit en daardoor extra punten verdient. Met een voorsprong van 17 minuten op het Australische Sunswift en 29 minuten op Bochum lijken de concurrenten de strijd  echter nog niet te hebben opgegeven.

Wereldrecord

Vanochtend zette de Technische Universiteit Eindhoven een wereldrecord neer door 505 kilometer te rijden met vier personen aan boord op een lading. Dit is nog nooit eerder gedaan met een auto op zonne-energie. Hierbij werd een gemiddelde snelheid gereden van 97 km/u!

Eindstreep

Zaterdag ligt de eindstreep voor de World Solar Challenge 2013 in Adelaide. De deelnemers zijn dus net over de helft maar tot nu toe voorloopt het voorspoedig voor de Nederlandse teams.