Nieuws/Buitenland
1047097
Buitenland

Hoofd Greenpeace wil instaan voor activisten

De baas van Greenpeace is bereid af te reizen naar Rusland als waarborg voor het gedrag van zijn opgesloten medewerkers. „Ik zou zelf garant willen staan voor het goede gedrag van de activisten van Greenpeace, als ze worden vrijgelaten op borgtocht”, schreef Greenpeace-directeur Kumi Naidoo woensdag aan president Vladimir Poetin.

De Zuid-Afrikaan biedt aan zijn leven naar Rusland te verplaatsen tot de rechtszaak is afgehandeld. Zelfs als dat betekent dat hij zelf in de cel terecht komt. „Ik verwacht niet dat ik hun lot zal delen, maar het is een risico dat ik wil nemen”, aldus Naidoo. De opgepakte activisten kunnen tot 15 jaar cel krijgen.

Een deel van de opgesloten bemanning van de Arctic Sunrise kreeg dinsdag te horen dat ze voorlopig vast blijven zitten op verdenking van piraterij. Naidoo doet die aanklacht in zijn brief af als fictief. „Ze worden beschuldigd van een misdaad die nooit heeft plaatsgevonden”, klaagde de internationaal directeur van Greenpeace. Hij dringt aan op een ontmoeting met president Poetin.