Nieuws/Binnenland
1047285072
Binnenland

GroenLinks: geen monopolie op vaccin tegen coronavirus

DEN HAAG - Op het moment dat er een vaccin tegen corona is, moet het in handen komen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die de kennis aan alle landen verspreidt. Een Kamermeerderheid lijkt dit voorstel van GroenLinks te steunen.

GroenLinks-leider Jesse Klaver doet zijn voorstel woensdag in het Tweede Kamerdebat over de coronacrisis. Dat schrijft het AD. Hij anticipeert daarbij op een voorstel van Costa Rica, dat een ’Covid-19 pool’ wil, die wordt beheerd door de WHO. Directeur-generaal Ghebreyesus van de WHO heeft het idee van Costa Rica omarmd. In mei is de Algemene Vergadering van de WHO.

Klaver: „De ontwikkeling van het vaccin mag niet in handen komen van één bedrijf of een land dat het recept geheim kan houden door een patent. We willen dat het toegankelijk wordt voor alle landen en zo snel mogelijk kan worden geproduceerd.”

Volgens Klaver is het van groot belang dat Nederland dit voorstel vroegtijdig steunt. „Dat kan een enorm effect hebben op de politiek binnen de WHO.” De GroenLinkser krijgt steun van regeringspartij D66 en weet de rest van de oppositie aan zijn zijde. Daarmee is er een ruime Kamermeerderheid.

In de nieuwste corona-update: heeft een Limburgse huisarts het wondermiddel tegen corona gevonden? Hij zegt al patiënten te hebben genezen. Verder nog veel meer coronanieuws. Luister de podcast hier, hieronder of via je eigen podcast app.