Nieuws/Buitenland
1047484
Buitenland

Obama: eerst schuldenplafond, dan praten

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden aangespoord om het schuldenplafond voor volgende week te verhogen. Obama zei maandag tijdens een bezoek aan het Federaal Bureau voor Rampenbestrijding (FEMA) dat hij dan bereid is om te onderhandelen over een overgangsregeling.

Hij herhaalde dat hij de vastgelopen onderhandelingen over de staatsfinanciën anders niet zal hervatten. „We gaan niet onderhandelen onder dreiging van een economische catastrofe”, zei Obama. Hij zei dat hij het anders graag op een stemming laat aankomen in het Congres. „Houd een stemming. Roep een stemming uit. Laten we zien wat er dan gebeurt.”

De VS bereiken het schuldenplafond van 16,7 biljoen dollar op donderdag 17 oktober. President Obama zei afgelopen weekend al dat het Congres in staat zal zijn het plafond te verhogen. Maar John Boehner, de Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden, heeft gezegd dat het Huis het schuldenplafond niet zonder voorwaarden zal verhogen.