Nieuws/Binnenland
1047563
Binnenland

Skyros: een betoverend eiland vol verrassingen

Griekse parel

Het zit de Grieken niet mee. Hun land verkeert economisch in ´zwaar weer´ en nu laten de toeristen het ook nog eens afweten… Zonde! Maar laten we de ongekende gastvrijheid, het heerlijke eten, de rijke historie en het prettige klimaat van Griekenland niet vergeten. Reiskrant hopte van de hoofdstad Athene naar fascinerend Evia en lieflijk Skyros.

Oké, misschien is uw verslaggeefster wat bevooroordeeld omdat Griekenland tot een van haar favoriete vakantielanden behoort, maar we kunnen er gewoonweg niet omheen: Skyros is leuk! Zo ook de weg er naar toe, want het eilandje met maar 3000 inwoners leent zich ook uitstekend voor een gecombineerde reis met bijvoorbeeld Evia en Athene.

We starten onze reis op Evia. Reiskrant tipte u vorig jaar over dit eiland en sommigen van u hebben deze Griekse ruwe diamant inmiddels ook ontdekt. Wilt u uw reis nóg specialer maken, hop dan na een paar dagen Evia over naar het relatief onbekende eilandje Skyros om er te genieten van het échte Griekse leven.

Dolfijnen

Vanaf het plaatsje Kimi vaar je er met een veerboot in anderhalf uur naartoe. Ga tijdens deze tocht op het buitendek staan, want de kans bestaat dat, zoals in ons geval, de dolfijnen een stukje meezwemmen. Als we Linaria naderen, de aanmeerplaats van de veerboot, worden we hartelijk ontvangen met mooie muziek. Later blijkt dat Kyriakos, de eigenaar van bar Kavos, zorgt voor dit warme onthaal door de volumeknop flink om te draaien in zijn in een rotswand gebouwde bar. „We heten onze nieuwe gasten graag welkom”, lacht de Kevin Costner look-a-like.

We stappen in ieder geval blij van boord en laten ons naar Magazia vervoeren, waar zich het hotel bevindt. Er is nauwelijks enig teken van leven te bespeuren. Want buiten hier en daar een huisje en een verdwaalde geit is er geen mens te bekennen. Maar als we Chora, oftewel Skyos-stad, in ons vizier hebben, verschijnt er een gelukzalige glimlach op ons gezicht. De stad is als een amfitheater gebouwd tegen de uitloop van de berg Olympus. Chora is niet zichtbaar vanaf zee, zodat de piraten het eilandje vroeger met rust lieten.

Karakteristiek

Bovenaan staat het middeleeuwse kasteel en het Byzantijnse klooster van de Heilige Georgios van Skyros. De daaronder typische witte kubushuisjes geven een extra dimensie aan dit mooie stadje. Je kunt er heerlijk slenteren door de karakteristieke straatjes en overal heerst die authentieke Griekse sfeer. Vanaf het pleintje Agora slingeren ontelbare straatjes alle kanten op.

Elke hoek biedt weer een verrassing: smalle steegjes met fraaie doorkijkjes, trapjes, verborgen huisjes en kapelletjes. Maak zeker stops bij de winkeltjes waar traditionele producten worden verkocht, zoals keramiek, houtsnijwerk en typisch Griekse lekkernijen. Slenter vervolgens rustig verder om ergens neer te ploffen bij een taverne of cafeetje. Voor een prikkie worden de lekkerste mezze (kleine gerechtjes) geserveerd.

Snorkelen

Uiteraard is er buiten het stadje ook genoeg te beleven. We spreken met Chrysanthi, een jonge Skyriaanse die met haar bedrijf Feel in Greece excursies op en rond het eiland organiseert: „Skyros heeft een kustlijn van zo’n honderd kilometer, dus er zijn genoeg prachtige stranden en baaitjes te vinden. Duikers en snorkelaars kunnen hier hun hart ophalen.” We worden nieuwsgierig en boeken een boottocht. Het wordt een relaxte dag aan boord van een zeilschip. Er staat te weinig wind om de zeilen te hijsen, maar op de motor pruttelen we heerlijk rustig richting een aantal grotten.

Na een verfrissende duik krijgen we een fantastische heerlijke lunch geserveerd met versgevangen vis en niet te versmaden salades. Een ouzootje mag uiteraard niet ontbreken. Jámas! Voor wie liever niet de hele dag op of aan het water doorbrengt, is het een idee om een auto te huren. Een dag of twee is genoeg, want het eiland is klein. Ter illustratie: er zijn twee stoplichten op Skyros, waarvan één totaal overbodig. Maar zoals al eerder geschreven: Skyros zit vol verrassingen.

Geheim

De noordkant is favoriet. Groene vlakten afgewisseld met bossen vol pijnbomen, waarvan sommigen tot op het strand groeien. De blauwe grotten aan de noordoostzijde zijn adembenemend, net als het contrast van het blauwe zeewater met de witte kalksteenrotsen. Wij wanen ons alleen op de wereld in een schitterend baaitje waar het water zo helder is dat je de vissen zonder duikbril kunt volgen. Waar? Dát houden we lekker voor onszelf…

In het zuiden ’zwaaien de geiten en schapen de scepter’ en domineert het Kochalis gebergte (790m). Mooi om doorheen te rijden. Het haast vulkanische landschap geeft een totaal ander beeld dan het groene en vruchtbare noorden.

Een serene rust valt over je heen na een paar dagen toeven op Skyros. Compleet uitgerust begin je zo aan je volgende avontuur: Athene!

Reiswijzer

Prinos Reizen is de enige organisatie die reizen naar Skyros aanbiedt. in alle soorten en maten. Leg uw wensen bij experts Jacqueline-Alexandra Hamelink-Prinou en Carola Verhaar neer. en zij zorgen gegarandeerd voor een topvakantie. Meer informatie op www.prinosreizen.nl of bel 0252 - 34 98 90. Uiteraard bieden zij ook reizen naar andere Griekse bestemmingen.

Olympic Air heeft dagelijks vluchten naar Athene. www.olympicair.com

Lekker eten en slapen

Op Skyros overnachtten wij bij Ammos Hotel, een absolute aanrader mocht u afreizen naar Skyros. Het kleinschalige complex ligt op zestig meter van het strand. Anny en Stefanos zwaaien er de scepter en hebben zich uitstekend weten te verplaatsen in de vakantieganger. De kamer doet denken aan een knus strandhuisje met een wit hemelbed. Het ontbijt bestaat voornamelijk uit zelfgemaakte lekkernijen. Dineren is er niet mogelijk, maar dat geeft niets. Er is genoeg in de directe omgeving. Lunch én dineer absoluut een keer bij het nabij gelegen Stefanos. Geweldig Italiaans eten (mocht u even iets anders willen dat de Griekse keuken) wordt geserveerd bij Marco Polo op het plein. Restaurant O pappous ke ego serveert heerlijke 8traditionele gerechten.

Andere aan te bevelen hotels: Hotel Perigiali (www.perigiali.com), Hotel Melikari (www.melikari.com) en Windmill Mantalena (www.villas-mantalena.gr).

Slapen op Evia

In Evia hebben wij 5 fantastische dagen doorgebracht in Negro Ponte Resort. Dit vijfsterrenresort ligt pal aan zee, heeft een heerlijk zwembad, een geweldige gastronomie en vriendelijk personeel. We hebben dit hotel al eens eerder aangeraden in onze rubriek Hoteltip