Nieuws/Binnenland
1047566
Binnenland

Dé ontdekking van de Griekse Cycladen-eilanden

Authentiek Andros

Parelwitte stranden, schattige blauw-met-witte kubushuisjes, indrukwekkende kloosters en kronkelende trapstraatjes. Je vindt het op ieder Grieks eiland, maar je kunt ze toch echt niet allemaal over één kam scheren. Ieder eilandje heeft weer iets unieks. En zeker Andros, onze nieuwe favoriete Griekse bestemming.

Het blijft toch bijzonder hoe Griekenland ons iedere keer weer in vervoering kan brengen, zeker gezien het aantal keer dat we er naartoe zijn gereisd. Ditmaal gaan we op ontdekkingstocht op Andros, een eiland met zo’n 9000 inwoners dat tot de Noord-Cycladen behoort.

Er is geen vliegveld op Andros, dus om er te komen moet er wat meer moeite worden gedaan. Maar laat dat u er alstublieft niet van weerhouden en maak van ’de nood een deugd’ door bijvoorbeeld, net zoals wij, eerst een paar dagen aan de Atheense Rivièra te verblijven. Want daar, in het plaatsje Rafina, zo’n dertig kilometer onder Athene, vertrekt de veerboot naar Cycladeneilanden zoals Andros, Tinos, Mykonos, Paros en Evia .

Oversteek naar Andros

Voor 29 euro per persoon kopen we een kaartje voor de oversteek naar Andros die zo’n twee uur duurt. Met de zon hoog aan de hemel vinden we een plaatsje aan dek. Toeristen zien we nauwelijks, op een handjevol Britten en een groepje chique Georgische dames na. Een Griekse familie neemt plaats en biedt ons dikke plakken zelfgebakken cake aan. „Wij gaan een weekendje genieten op Andros. Dit doen we zeer regelmatig, om de hitte en drukte van Athene te ontvluchten. Het is een geliefd eiland onder Atheners, je bent er immers zo. Jullie zullen er genieten van het échte Griekse leven”, aldus ’oma’.

Als Andros in zicht is maken we aanstalten om van boord te gaan. In het havenplaatsje Gavrio staat een jeep voor ons klaar. U kunt overigens ook al een auto in Athene huren en deze meenemen op de overtocht. Later zal blijken dat een terreinwagen geen overbodige luxe is, zeker als je van plan bent de mooiste baaitjes, stranden en dorpjes te bezoeken.

Schilderachtig plaatsje

Op naar Batsi, zo’n vijf kilometer van Gavrio, alwaar we vijf dagen zullen verblijven. Tijdens dat korte ritje wordt het meteen duidelijk: Andros is zonder overdrijven het mooiste eilandje dat wij tot dusver hebben bezocht. Met open mond van verbazing slingeren we door de bergen richting het schilderachtige plaatsje. Een prachtige baai en een fijn zandstrand schitteren ons tegemoet. Batsi ziet er knus uit, mede doordat het tegen een heuvel is aangebouwd. Aan de boulevard is een klein vissershaventje en daar ontmoeten we Vasilis en Alexandra. Het jonge stel is eigenaar van Krinos Suites Hotel, ons tijdelijk onderkomen.

Vol trots leiden ze ons rond en we zijn onder de indruk van hun ondernemerschap. Zeker als je bedenkt dat het eiland absoluut niet toeristisch is en je er nog authentieke bevolking treft waarvan een verbazingwekkend groot deel nog nooit van het eiland af is geweest! „De scheepvaart die welvaart op Andros bracht is er mede de oorzaak van dat tradities en cultuur sterk behouden zijn”, vertelt Vasilis. „Door deze goede verdiensten was er geen noodzaak om andere inkomstenbronnen, zoals bijvoorbeeld toerisme, te ontwikkelen. Gelukkig zijn de eilandbewoners door de regelmatige veerdiensten minder geïsoleerd geraakt.”

Gemoedelijk en romantisch

Tijd voor een wandeling door Batsi. De vele trapstraatjes maken het een bijzondere tocht en op iedere hoek is weer een verrassing. We nemen plaats bij taverna Stamatis, waar Yiannis de scepter zwaait. „Hollanders? Die zien we hier amper! Kom zitten, ik maak een geweldige lunch voor jullie klaar.” Hij houdt woord. Terwijl we uitkijken op zee, smullen we van knapperig knoflookbrood, de lekkerste auberginesalade ooit, gefrituurde courgettes en gegrilde sardines.

„Komen jullie vanavond weer? Dan maak ik mijn specialiteit: spaghetti met verse kreeft…” We stemmen in en ook wij houden woord. ’s Avonds is het een gezellige bedoening in Batsi. Geen opdringerige obers die je het restaurant in willen lokken, het is levendig op een gemoedelijke, romantische manier.

De volgende dag is het tijd voor actie en trekken we er met de jeep op uit. Een piratenvlag op het strand van Aghios Petros trekt onze aandacht. Het blijkt Andros Surf Club te zijn en laat reisgenoot nu een fervent windsurfer zijn… We durfden het niet te hopen, want de ervaring op andere Griekse eilanden leert anders, maar eigenaren Jorgos en Adonis verhuren topmateriaal. „Ieder jaar schaffen we nieuwe spullen aan”, aldus de knappe surfboys. Twee uurtjes surfen en zonnebaden later vervolgen we onze weg. Zonder doel, zoals dat alleen kan op vakantie.

Terwijl we in westelijke richting omhoog door de bergen rijden, cirkelen twee flinke roofvogels hoog in de lucht. We slaan ze een tijdje gade. Geduldig wacht het stel tot het een prooi in het vizier heeft. Sierlijk doch pijlsnel duiken ze naar beneden. Het is een adembenemend schouwspel. Wát genieten we van de imposante natuur. Eén keer eerder hebben we zo’n opvallend groene omgeving in Griekenland kunnen aanschouwen en dat was in het noorden van Evia.

Op avontuur per jeep

In de jeep voelt het echt alsof je op avontuur bent. Je kunt gewoonweg niet zonder, want alleen met een terreinwagen bereik je de mooiste plekjes van het eiland. Na enige twijfel besluiten we van de ’veilige rode lijn’ op de kaart af te wijken en duiken een ogenschijnlijk onbegaanbaar pad op. Zonnebril op en mondje dicht, want dit doet stof opwaaien! Hortend en stotend trotseren wij de keien. Doen we hier wel goed aan?

We rijden richting de kust en nu we al zo ver zijn, besluiten we vol te houden. Op de kaart oogt het dichtbij, maar zo off the road duurt het toch allemaal wat langer. Geeft niets, we zijn op avontuur en hoe! We stuiteren steeds verder naar beneden als een hond de helling oploopt. De lieve lobbes keert en besluit vrolijk naast ons mee te trippelen. Wonen daar soms mensen? We dachten in the middle of nowhere te zijn.

Een mooie bungalow doemt op en we besluiten de jeep te parkeren. Plotseling klinkt er een luide kreet. Een zongebruinde man met onbloot bovenlijf en lange blonde haren komt ons zonder schoenen met open armen tegemoet. Deze ’Griekse Tarzan’ blijkt Makis Pantazopoulos. „Welkom in mijn droom!”, jubelt hij.

Beduusd en wat onwennig staren we hem aan. „Volg mij!” Op blote voeten duikt hij het bos in en we besluiten hem maar te gehoorzamen. Onderweg zien we de mooiste bomen, struiken, beekjes en watervalletjes. Makis neemt een sprintje en met een grote plons duikt hij in een natuurlijke bron. „Kom ook, het is heerlijk.” Omdat we op avontuur zijn, volgen we zijn voorbeeld. Wát een verademing, na zo’n stoffige roadtrip.

Droomvakantie werkelijkheid

„En dan is het nu tijd voor een biertje”, lacht onze Tarzan, terwijl hij ons weer een weg door het bos baant. ’Eh, waar zijn we?’, zijn zo ongeveer de eerste woorden die we stamelen. „Jullie zijn bij Onar, wat in de oude klassieke Griekse taal ’droom’ betekent. Ik leef hier mijn eigen droom en heb jaren geleden besloten dat ik deze graag wil delen. Inmiddels heb ik eigenhandig negen prachtige privé-bungalows gebouwd die ik verhuur aan gasten over de hele wereld, zodat hun droomvakantie werkelijkheid wordt.”

De filosofie van Makis is bewonderenswaardig en zijn ’Onar’ zo niet meer. De omgeving is zó mooi en het is allemaal van hem. Het nabij gelegen strand, Achla Beach met daarop een klein schattig kapelletje, maakt het plaatje compleet. We zijn hier nog maar zo kort en Andros heeft het nu al voor elkaar. Het is een ’Onar’ en we kunnen niet wachten waar de jeep ons nog meer gaat brengen.

Reiswijzer

Prinos Reizen in Oegstgeest organiseert reizen naar Andros. Leg uw wensen bij experts Jacqueline-Alexandra Hamelink-Prinou en Carola Verhaar neer en zij zorgen voor een droomvakantie.

Meer informatie op www.prinosreizen.nl of bel 0252 - 34 98 90

Uiteraard bieden zij ook reizen naar andere Griekse bestemmingen. Transavia, KLM en Olympic Air vliegen dagelijks vanaf Schiphol naar Athene.

Overnachten

- Krinos Suites Hotel in Batsi: charmant, luxe, persoonlijk, kleinschalig, perfect gelegen, topservice, sfeervol… Het is nog maar een kleine opsomming van de woorden die bij ons opkomen als we terugdenken aan ons verblijf in Krinos. www.krinoshotel.com

- Myrto Appartementen bij Andros-Stad (Chora): 12 appartementen met strand en gezellige eetgelegenheden op loopafstand. Ioanna zwaait hier de scepter en dat doet zij samen met haar ouders. Smaakvol, gastvrij en uitzicht over de stad én de zee. www.studios-myrto.gr

- Mare e Vista Hotel/Appartments in Batsi: prachtig gelegen met een waanzinnig uitzicht over de baai van Batsi en de nieuwe haven. Ruime balkons en veranda’s. www.mare-vista.gr

- Hotel Onar in Achla: een droom van een complex in ’the middle of nowhere’. Je waant je in je eigen vallei. www.onar-andros.gr