Nieuws/Binnenland
1047717
Binnenland

Tbs'er na 33 jaar vrijgelaten

Een 59-jarige man die in 1980 door de rechtbank Den Bosch werd veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging, mag bijna vijfendertig jaar na de delicten die hij pleegde de tbs-kliniek verlaten, zeer tegen de zin van staatssecretaris Teeven. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant besloten.

Volgens zijn advocaat Yannick Quint stagneerde de resocialisatie van Harry B., doordat Teeven weigerde om hem proefverlof toe te kennen. Dit ondanks dat de tbs-kliniek zelf aangaf dat een voortduring van de tbs geen enkele zin meer had. De rechtbank heeft de bewindsman nu een tik op de vingers gegeven en besloten om de tbs toch – onder voorwaarden – te beëindigen.

Harry B. pleegde op 12 juli 1977 een inbraak in Den Bosch. Daarbij stak hij de bewoner, Albert Hok Lim Tjoa, dood. Twee jaar later ging hij opnieuw in de fout. Op 30 augustus 1979 in Eindhoven pleegde hij een diefstal, die uitmondde in de dood van de bewoner G. Koese. Hij sloeg de man met een trottoirtegel op het hoofd.