Nieuws/Buitenland
1047813
Buitenland

Vernietiging chemische wapens Syrië begonnen

De wapeninspecteurs van de Verenigde Naties in Syrië zijn zondag begonnen met de vernietiging van chemische wapens of productiemiddelen van die wapens. Dit heeft een anonieme bron uit de missie in Syrië van de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW) zondag gezegd.

Het OPCW-team is dinsdag in Syrië aangekomen, maar ging pas zondag aan de slag. Uit veiligheidsoverwegingen wilde de medewerker niet zeggen waar precies de ontmanteling van het omstreden arsenaal van het Syrische regime is begonnen.

Volgens de OPCW-medewerker begonnen Syrische militairen met het vernietigen van onder meer raketkoppen en bommen. ,,De Syriërs vernietigen het materiaal. Wij houden er toezicht op en rapporteren er over.''

Vorige maand verstrekte de Syrische regering gedetailleerde informatie over zijn chemische wapenarsenaal aan de OPCW. Onder grote internationale druk is Syrië tot de OPCW toegetreden. Naar schatting heeft het land een voorraad van ongeveer 1000 ton chemische wapens met onder andere het zenuwgas sarin en mosterdgas.