Nieuws/Buitenland
1047816
Buitenland

Betogers gedood op herdenkingsdag Egypte

Zeker 40 mensen zijn zondag gedood bij botsingen tussen aanhangers van de Moslimbroederschap, die op de hand zijn van de afgezette president Mohamed Mursi, en veiligheidstroepen. Dat heeft het Egyptische ministerie van Gezondheid gemeld.

Ruim 200 mensen raakten gewond. Bovendien zijn circa 400 aanhangers van de Moslimbroederschap aangehouden. Zowel aanhangers als tegenstanders van Mursi zijn de straat opgegaan om de Jom Kippoeroorlog tegen Israël van 1973 te herdenken. De autoriteiten hadden vooraf aangekondigd dat ze een nieuwe confrontatie niet uit de weg zouden gaan, als de moslimbroeders de wet zouden overtreden of geweld zouden gebruiken. De meeste doden vielen in de hoofdstad Caïro.

De tegenstanders van de afgezette president liepen onder meer met portretten van legerleider Abdel Fattah al-Sisi op het Tahrirplein in de hoofdstad Caïro. Aanhangers van Mursi probeerden ook op het Tahrirplein te komen. De politie gebruikte traangas om de leden van de Moslimbroederschap uiteen te drijven. Ook gebruikten ze de wapenstok en schoten ze in verscheidene wijken met scherp.

De aanhangers van Mursi bekogelden de ordetroepen met stenen, aldus getuigen. Ook zouden betogers in Caïro autobanden in brand hebben gestoken.

Ook in andere steden zijn mensen de straat opgegaan. In Bani Suef, circa 80 kilometer van de hoofdstad, werden drie mensen gedood. In Delga, circa 300 kilometer ten zuiden van Caïro, viel een dode.