Nieuws
1047823
Nieuws

Obama verwacht akkoord over schuldenplafond

De Amerikaanse president Barack Obama verwacht dat het Congres in staat is om een akkoord te bereiken voor de verhoging van het schuldenplafond. Dat akkoord zou nog op tijd moeten komen om te voorkomen dat de Verenigde Staten niet meer aan haar verplichtingen kunnen voldoen.

,,Amerika heeft nog nooit zijn rekeningen niet betaald'', zei Obama in een interview met Associated Press. ,,Ik verwacht niet dat wij zover komen''. Volgens de president duiden de meest recente opmerkingen van de Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, er ook op dat ,,afgevaardigde Boehner bereid is er voor te zorgen dat de VS aan haar verplichtingen zal blijven voldoen''.

Boehner zelf herhaalde echter nog eens dat het Huis het schuldenplafond niet zonder voorwaarden zal verhogen. ,,De goede naam van het land staat op het spel omdat de regering weigert in gesprek te gaan'', zei hij in een interview met tv-zender ABC. Op de vraag of het land op betalingsproblemen afkoerst als Obama niet wil onderhandelen, antwoordde hij bevestigend.

Minister van Financiën Jacob Lew waarschuwde de volksvertegenwoordiging voor roekeloosheid. ,,Het Congres speelt met vuur als het schuldenplafond niet wordt verhoogd'', zei hij tegen nieuwszender CNN.

De Republikeinen hebben het financieren van de overheid afhankelijk gemaakt van uitstel en aanpassing van 'Obamacare', het nieuwe stelsel dat ervoor moet zorgen dat alle Amerikanen volgend jaar een zorgverzekering hebben.

Obama ging in zijn interview in op technische storingen in het computersysteem waarmee de aanvragen afgehandeld moeten worden. De website die op 1 oktober de lucht in ging en gebruikt moet worden om in te tekenen, raakte snel overbelast. De president vroeg het volk geduldig te blijven. ,,De verzekering gaat pas op 1 januari in, dus iedereen heeft genoeg tijd'', verzekerde Obama.