Nieuws/Buitenland
1047824
Buitenland

Meer lichamen uit wrak Lampedusa geborgen

Duikers en andere hulpverleners zijn zondag opnieuw gaan zoeken naar de slachtoffers van de scheepsramp bij het Italiaanse eilandje Lampedusa. Ruim 30 lichamen zijn op zondag geborgen, waardoor het officiële dodental op ruim 140 is gekomen.

De zoekactie naar de slachtoffers op de gezonken boot met migranten had door het slechte weer circa 48 uur stilgelegen. Vermoedelijk zaten op het schip ruim 500 mensen, van wie er 155 de ramp hebben overleefd. Dat betekent dat er nog circa 170 mensen worden vermist.

Het schip raakte in de nacht van woensdag op donderdag in moeilijkheden. Toen hulp uitbleef, probeerden opvarenden een vuurtje aan te steken om aandacht te trekken. De boot vloog daarna in brand. Angstige opvarenden snelden naar één kant van het schip, waardoor het kapseisde en uiteindelijk zonk.

Op het vliegveld van Lampedusa is zaterdag een plechtigheid voor de slachtoffers gehouden. Vissers van het eiland wierpen bloemen in de zee. De burgemeester van Lampedusa, Giusi Nicolonini, sprak hardnekkige geruchten tegen dat vissers de in nood verkerende migranten niet hadden durven helpen, omdat ze vreesden dat ze dan zouden worden bestraft. ,,Stop met deze onrechtvaardige discussie. De vissers van Lampedusa laten geen migranten in de zee sterven'', zei Nicolonini.

De Italiaanse minister van Integratie, Cécile Kyenge, heeft Lampedusa zondag bezocht. Ze zei dat het aantal plaatsen in opvangcentra in het land drastisch omhoog gaat. De bewindsvrouw denkt aan een verdrievoudiging van het huidige aantal van 8000 plaatsen.

Andere Italiaanse politici die dit weekeinde het opvangcentrum in Lampedusa hebben bezocht, klaagden over de omstandigheden in het kamp. Daar is ruimte voor circa 250 mensen, maar in de praktijk zouden meer dan 1000 vluchtelingen het centrum bevolken. ,,De overbevolking is onmenselijk'', klaagde politica Gea Planeta Schiro. ,,Meer dan 100 vrouwen moeten een toilet delen en hebben geen zeep om hun kleren te wassen.''

Bovendien hangt de overlevenden van de ramp een forse boete boven het hoofd. De aanklager in de Siciliaanse hoofdstad Agrigento waarschuwde dat vluchtelingen die geen asiel krijgen, kunnen worden aangeklaagd. In dat geval kan een boete van 5000 euro en uitzetting volgen.

Op verzoek van Italië overleggen de ministers van Binnenlandse Zaken van de Europese Unie dinsdag over de tragedie in Lampedusa.