Nieuws/Buitenland
1047840
Buitenland

Broer Karzai presidentskandidaat Afghanistan

Qayum Karzai, een broer van de huidige president Hamid Karzai, is een van de 23 kandidaten die zich hebben ingeschreven voor de volgende presidentsverkiezingen in Afghanistan. De stembusgang staat gepland voor april volgend jaar. Kandidaten konden zich tot zondag inschrijven bij de kiescommissie.

De huidige president Karzai heeft er twee termijnen op zitten en mag van de grondwet geen gooi doen naar een derde termijn. Zijn één jaar oudere broer Qayum (1956) gaat de verkiezingsstrijd aan met onder anderen voormalig minister van Buitenlandse Zaken Zalmay Rassoul en Ashraf Ghani, een politicus die onder meer rector magnificus is geweest van de universiteit van Kabul.

Een andere opmerkelijke kandidaat is Abdul Rassoul Sayyaf, van wie wordt gezegd dat hij het terreurnetwerk al-Qaeda in de jaren 90 Afghanistan binnenloodste.

Kandidaten en hun aanhangers kwamen onder zware bewaking in gepantserde auto's naar het gebouw van de commissie om zich in te schrijven. Honderden agenten waren ingezet om de veiligheid van de kandidaten te garanderen. De angst bestond dat de radicaalislamitische Taliban aanslagen op hen wilden plegen.

De Taliban werden in 2001 uit het centrum van de macht verdreven door de Verenigde Staten en hun bondgenoten, die het Aziatische land binnenvielen omdat het onderdak bood aan al-Qaeda. Aan de verkiezingen doen de Taliban niet mee, omdat ze alleen een volledig islamitisch bestuur erkennen.