Nieuws/Buitenland
1047850
Buitenland

Zoeken naar slachtoffers Lampedusa hervat

Het zoeken naar slachtoffers van de gezonken boot vol met migranten voor de kust van het Italiaanse eilandje Lampedusa is zondag hervat. De pogingen om slachtoffers te vinden, moesten eerder worden gestaakt door het slechte weer en lagen daarom circa 48 uur stil, meldden Italiaanse media. Er zijn in de eersten uren van de zoekactie al ruim 30 lijken uit het scheepswrak of uit de buurt van het wrak geborgen.

Vooralsnog zijn 143 lichamen geborgen en 155 overlevenden aan land gebracht. Aangenomen wordt dat het uit Libië vertrokken schip meer dan 500 mensen aan boord had toen het donderdag vlam vatte en zonk; volgens overlevenden in totaal 518 mensen. Daarmee zijn nog ruim 200 mensen vermist.

Zaterdag werd op het vliegveld van Lampedusa een plechtigheid gehouden voor de slachtoffers. De stoffelijke resten worden op verscheidene plaatsen op Sicilië bijgezet. De overlevenden worden naar verwachting overgebracht naar Rome. Het centrum voor de eerste opvang van illegalen is op Lampedusa veel te klein geworden.

De Italiaanse minister van Integratie, Cécile Kyenge, heeft zondag een bezoek gebracht aan Lampedusa. Ze heeft in de krant Corriere della Sera gezegd dat het aantal plaatsen in opvangcentra drastisch omhoog gaat. Ze denkt aan een verdrievoudiging van het huidige aantal van 8000 plaatsen.

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, brengt samen met de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Angelino Alfano, spoedig een bezoek aan Lampedusa. Dit kondigde de Italiaanse premier Enrico Letta zondag in een vraaggesprek aan.