Nieuws/Buitenland
1047851
Buitenland

Oktoberfest van München tot Ramallah

Meer dan 6 miljoenen mensen hebben de afgelopen twee weken Oktoberfest gevierd in de Duitse stad München. Het traditionele bierfeest wordt ook op minder voor de hand liggende plaatsen gevierd. Rond het zwembad van een hotel in de Palestijnse stad Ramallah vloeide het bier afgelopen weekend rijkelijk en genoten duizenden Palestijnen en toeristen van Beierse hoempamuziek.

Het Palestijnse Oktoberfest werd georganiseerd door de brouwerij van Taybeh, een christelijk plaatsje op de Westelijke Jordaanoever. De afgelopen jaren werd de Palestijnse variant van het bierfeest daar gehouden, maar vanwege onenigheid tussen de organisatoren en het dorpshoofd werd uitgeweken naar Ramallah. Dat had wel tot gevolg dat er deze keer geen Israëlische gasten waren; de stad is voor hen te gevaarlijk.

De initiatiefnemer hoopt dat er volgend jaar wel weer Israëli's bij zullen zijn. „Bier brengt mensen nader tot elkaar”, zei hij.

Ook in Nederland heeft het Oktoberfest de afgelopen jaren een opmars gemaakt. Komende maand wordt het Beierse festijn van dirndljurken en bierpullen onder meer in Tilburg, Sittard en Rockanje nagebootst.