Nieuws/Binnenland
1047852
Binnenland

Ook Paul Tang  kandidaat

Paul Tang stelt zich verkiesbaar als lijsttrekker van de PvdA voor de verkiezingen van het Europees Parlement in 2014. Dat maakte het oud-Tweede Kamerlid zondag bekend. Daarmee is hij de vijfde kandidaat.

De econoom Tang zat van 2007 tot 2010 voor de PvdA in de Tweede Kamer. Volgens een woordvoerder van Tang is hij gevraagd door twee partijleden om zich verkiesbaar te stellen. Hij gaat de strijd om het lijsttrekkerschap aan met Zita Schellekens, Judith Merkies, Robbert Baruch en Bernard Naron.

De aanmeldingstermijn liep overigens tot afgelopen dinsdag. Tang had voor die tijd al zijn handtekening gezet onder zijn aanmelding, maar maakte die zondag pas bekend. Hij vindt dat Brussel de groei van Europa in de weg staat, zo laat Tang in een verklaring weten. Ook vindt hij dat er strenger toezicht gehouden moet worden op banken en dat Europa „schoon schip moet maken in de bankensector”.

„In tijden van economische crisis zijn er meer sociaaldemocratische economen nodig in Brussel. Economen die niet bang zijn om tegen heilige huisjes te schoppen en de boel weer aan het werk kunnen krijgen”, stelt Tang. Tijdens zijn tijd in de Tweede Kamer was Tang de financieel woordvoerder van zijn partij. Die functie moest hij in 2009 een maand neerleggen, omdat hij een geheim Prinsjesdag-stuk had gelekt aan RTL Nieuws.

Thijs Berman, die in 2009 de kar trok voor de PvdA, maakte eind september bekend dat hij geen kandidaat is. Hij wil nog wel een nieuwe termijn als Europees parlementariër.