Nieuws/Buitenland
1047863
Buitenland

Iraakse schoolkinderen dood door zelfmoordbom

Een terrorist heeft zondag 14 leerlingen en een leerkracht van een basisschool vermoord in Noord-Irak. Hij reed in de plaats Tel Afar met een truck vol explosieven een schoolplein op en liet die bij het schoolgebouw ontploffen, zo meldden de politie en medische bronnen. De dader kwam zelf ook om het leven.

Enkele minuten eerder werd ook een politiebureau in dezelfde plaats, een voorstad van Mosul, getroffen door een bomaanslag. Die aanval had alleen materiële schade tot gevolg. Het is nog onduidelijk wie de aanval heeft gepleegd, hoewel lokaal sterke vermoedens bestaan. „De vingerafdrukken van al-Qaeda zijn duidelijk”, constateerde een plaatselijke functionaris.

De slachtoffers waren sjiieten. Volgens de ideologie van het extremistische al-Qaeda zijn zij geen aanhangers van het ware geloof. Ook zaterdag werden veel sjiieten getroffen door bomaanslagen. Bij aanvallen in Bagdad, Mosul en het stadje Balad kwamen minstens 60 mensen om het leven.

Na een periode van relatieve rust is het geweld in Irak recentelijk weer verder opgelaaid. Dit jaar zijn ruim 6.000 Irakezen omgekomen als gevolg van de aanhoudende strijd, zo blijkt uit gegevens van Iraq Body Count. Het totale dodental sinds de Amerikaanse inval in 2003 schatten de onderzoekers van die website grofweg tussen de 115.000 en de 126.000.