Nieuws/Binnenland
1047866
Binnenland

Danseres Bonnie Doets wint de Gouden Zwaan

Bonnie Doets, danseres bij het Scapino Ballet Rotterdam, is de winnares van de Gouden Zwaan. Dat maakte de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) zondag bekend tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht. De VSCD reikt de prestigieuze Gouden Zwaan uit aan personen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse dans.

Doets is al 20 jaar in dienst van het Scapino Ballet. Volgens de jury is zij de personificatie van talent, creativiteit, ambitie en doorzettingsvermogen en is ze uitgegroeid tot de ster van het Rotterdamse dansgezelschap. „Haar bewegingen zijn geaard, helder en recht door zee”, luidt het oordeel. „Ingetogen, zonder opsmuk en met een onderhuidse kracht geeft zij elke emotie in haar dans de juiste lading.”

De jaarlijkse Zwaan voor de meest indrukwekkende dansprestatie gaat naar de Franse danser Medhi Walerski voor zijn rol in Programma V van het Nederlands Dans Theater I. „Hij bewijst zich als gezichtsbepalende danser van het NDT”, stelt de jury.

De voorstelling Midnight Rising van het Groningse dansgezelschap Club Guy & Roni wordt beloond met de Zwaan voor de meest indrukwekkende dansproductie. Het stuk voor zeven dansers en drie musici is volgens de jury misschien wel de meest intrigerende choreografie die Guy Weizman en Roni Haver tot nu toe maakten. „Het is een choreografie die de dansers in staat stelt zichzelf te overstijgen.”

Tijdens de Nederlandse Dansdagen waren van vrijdag tot en met zondag in de theaters van Maastricht de meest spraakmakende dansvoorstellingen van Nederlandse bodem te zien.