Nieuws/Binnenland
1047869
Binnenland

Succes zonneauto's NL

Het Nederlandse studententeam van de TU Delft staat zondag aan kop na de eerste dag van de World Solar Challenge, de tocht met zonneauto's door de Australische woestijn. Dat meldde Leslie Nooteboom, coureur van het team. Het team van de Universiteit van Twente staat tweede, een team uit Eindhoven staat eerste in een andere klasse.

„Het ging verrassend goed. We startten als dertiende en moesten dus heel wat auto's inhalen, wat veel energie kost”, zei Nooteboom, die het fysiek behoorlijk voor de kiezen kreeg. Bij een temperatuur van zo'n 50 graden moest hij urenlang rijden in de Nuna7. „Ik kan mijn benen niet strekken in de raceauto. Die is aerodynamisch gebouwd en is niet zo zeer comfortabel voor de coureur.”

Het team van Twente deed het met hun 'RED Engine', zoals de auto liefkozend is genoemd, rustig aan op de eerste dag om energie te sparen voor later in de race. Toch werden ze op een krap half uur achterstand van de Delftenaren tweede. „Dankzij ons weermodel konden we anticiperen op half bewolkt weer in de middag. Dankzij een goede strategie hebben we niet nodeloos energie verloren”, schreef het team op een blog.

De belangrijkste concurrent van de Nederlanders, de Japanse Tokai University, deed het echter ook goed. Het team rukte op van de twintigste naar de derde plek.

Eindhoven, dat meedoet in de klasse van gezinswagens, staat na de eerste etappe van de reis op de eerste plek. „We reden de eerste uren van de tocht met de drie Nederlandse teams voorop”, aldus een coureur van het Eindhovense team.

In totaal doen 50 teams uit de hele wereld mee aan de wedstrijd over een afstand van 3000 kilometer. Voor de race zijn de deelnemers volledig aangewezen op zonne-energie. Maandag gaat de race verder.