Nieuws/Binnenland
1047870
Binnenland

Hennis haalt band met Indonesisch leger aan

De samenwerking tussen het Nederlandse en Indonesische leger wordt versterkt. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie reist deze week naar Indonesië om daarvoor een intentieverklaring te tekenen.

Hennis is woensdag en donderdag in Indonesië op uitnodiging van haar ambtgenoot Purnomo Yusigiantoto. Ze tekenen een akkoord om de strategische dialoog uit te breiden en om de banden tussen de krijgsmachten te versterken. Onder meer op het gebied van opleiding en training worden de banden aangehaald.

Ook spreekt de bewindsvrouw leerlingen van de Indonesische Defensie Universiteit toe en legt ze een krans op het ereveld Kembang Kuning in Surabaya. Hier worden Nederlandse militairen, leden van de KNIL en slachtoffers van Japanse kampen herdacht.

Vorig jaar is de relatie tussen de marines van Nederland en Indonesië al versterkt. De Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Matthieu Borsboom, kwam toen met zijn Indonesische gesprekspartners overeen om te helpen bij de professionalisering van de Indonesische marine.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken was begin dit jaar in de voormalige kolonie om een deuk in de relatie te herstellen. Dat was nodig nadat de Tweede Kamer een levering van overtollige Nederlandse tanks had tegengehouden.

Tijdens het bezoek werd besloten de bilaterale relatie naar „een hoger plan te tillen”. Hij kwam een 'Comprehensive Partnership' overeen waarmee de samenwerking op een reeks terreinen, waaronder stabiliteit en veiligheid, werd geïntensiveerd.

Het kabinet ging in juni akkoord met de levering van fregatonderdelen aan de Indonesische marine ter waarde van 345 miljoen euro. De fregatten worden gebouwd in Roemenië en Indonesië. Maar de levering staat geheel onder supervisie van het Nederlandse bedrijf Damen.

Indonesië is een belangrijke groeimarkt en de grootste economie van Zuidoost-Azië. Ons land was vorig jaar voor Indonesië de belangrijkste exportbestemming en de tweede handelspartner binnen de Europese Unie.

Volgende maand leidt premier Mark Rutte een economische missie naar de archipel. In zijn kielzog reist een 140 man sterke handelsdelegatie mee. De versterking van de politieke en economische banden tussen de landen staat centraal. In 2006 was Jan Peter Balkenende de laatste Nederlandse premier die in Indonesië was.