Nieuws/Binnenland
1047883
Binnenland

Kloppartij Sensation zette Hari in spotlight

In een stampvolle Amsterdam ArenA vond op zaterdag 7 juli 2012 het jaarlijks terugkerende dancefestijn Sensation plaats. In skybox 233, afgehuurd door ondernemer Peter Steenbakkers, ging het na middernacht gruwelijk mis: zakenman Koen Everink werd zwaar mishandeld en raakte ernstig gewond.

Korte tijd later was duidelijk dat kickbokser Badr Hari mogelijk met de mishandeling te maken had. Het incident zette de schijnwerper vol op het gedrag van de K1-kampioen buiten de ring en lijkt zijn reputatie te bevestigen: een man met een heel kort lontje die mensen die hem in de weg lopen zonder pardon het ziekenhuis in slaat.

Vanaf 10 oktober staat Hari voor het geweld in de ArenA en een aantal andere incidenten terecht voor de rechtbank in Amsterdam. Medeverdachte in de zaak-Everink is Eindhovenaar Ferhat Y.

De rechtszaak belooft een mediaspektakel te worden. Badr Hari is sinds Sensation 2012 van meet af aan 'hot news' geweest. Behalve zijn nog niet voor de rechter bewezen wangedrag is ook zijn liefdesrelatie met blondine Estelle Cruijff breed uitgemeten in de pers.

Hari's advocaat Bénédict Ficq gruwt van het circuselement dat de strafzaak ontegenzeglijk kenmerkt. Voorafgaand aan de zitting wil ze geen enkel commentaar geven.

Ferhat Y. ziet ook bepaald niet uit naar de openbare zitting. Hij moet komen, zegt zijn advocaat Marijn Zuketto, omdat zijn verschijning in de rechtszaal onderdeel is van de voorwaarden waaronder hij vorig jaar voorlopig is vrijgelaten.

Van Badr Hari (28) is bekend dat hij heeft verklaard dat hij Everink één klap heeft gegeven, omdat Everink zijn liefje Estelle zou hebben beledigd. Ferhat Y.(35) blijft volgens Zuketto bij zijn eerdere verklaring: hij heeft Koen Everink niet mishandeld, hij heeft juist geprobeerd hem te ontzetten toen hij door anderen te grazen werd genomen. De officieren van justitie Maaike Bienfait en Rob Kloos geloven Y. niet. En Hari ook niet.

Het Openbaar Ministerie heeft Koen Everink opgeroepen om als getuige ter zitting te verschijnen. Dat is opmerkelijk, omdat Everink in het vooronderzoek bij de politie en de rechter-commissaris uitvoerig heeft verklaard. Volgens een woordvoerder van het OM zijn er „nog een paar nadere vragen” aan Everink te stellen.

Everink is de enige getuige tijdens het proces. Hij zal schade claimen. Over de hoogte van die vordering wil zijn advocaat, Alexander de Swart, vóór de zitting niets kwijt. Everink moet dit jaar voor een tweede keer aan zijn voet worden geopereerd.

De aanklacht tegen Hari omvat naast de zaak-Everink nog zeven geweldsmisdrijven, onder meer in de Amsterdamse horecagelegenheden Jimmy Woo en Club Air. Ook verwijt justitie hem de mishandeling van een ex-vriendin, het vernielen van haar huisraad en het aanrijden van een voetganger op de Albert Cuypstraat.