Nieuws/Buitenland
1047885
Buitenland

Navy Seals: zelden zichtbare commando's

Voor gevaarlijke buitenlandse missies, zoals dit weekend in Somalië, laat het Amerikaanse leger de Navy Seals opdraven. Een overzicht van dit elitekorps, dat onder meer de dood van Osama bin Laden bewerkstelligde.

De Navy Seals zijn speciale, intensief getrainde speciale eenheden van de Amerikaanse marine. In kleine groepen voeren ze wereldwijd, vaak in het diepste geheim, militaire operaties uit.

Seal is een afkorting van sea, air, land. Hoewel de elitetroepen voortkomen uit de marine, opereren ze ook volop op het land en vanuit de lucht. Ze zijn in Afghanistan onder meer belast met het opsporen van Talibanleiders.

Een kleine 3000 van de bijna 1,5 miljoen Amerikaanse militairen mogen zichzelf Navy Seal noemen, aldus The New York Times. De opleiding staat bekend als zeer zwaar: zo'n 80 procent van de militairen die eraan beginnen, haakt voortijdig af.

De commando's worden getraind in bijzondere vaardigheden, waaronder omgang met explosieven, het bevrijden van gijzelaars, het maken van parachutesprongen van grote hoogte. Ook gevechten van man tot man, verkenningsmissies en het veroveren van strategische posities behoren tot hun takenpakket.

Seals hebben onder meer een rol gespeeld in beide Irakoorlogen en in Afghanistan. In talloze andere oorlogen en gewapende conflicten werden Seals ingezet sinds hun oprichting in 1962, waaronder in Vietnam, Somalië, Panama, Bosnië en Liberia.

De Seals hadden al de nodige publieke bekendheid dankzij eerdere missies en aandacht in meerdere Hollywoodfilms. In mei 2011 werd de eenheid wereldnieuws toen een lid van het Seals-team genaamd Devgru, dat bekendstaat als 'de elite van de elite', Osama bin Laden doodschoot tijdens een geheime actie in Pakistan.