Nieuws/Binnenland
1047893
Binnenland

TU Delft wint eerste dag race zonneauto's

Het Nederlandse studententeam van de TU Delft staat zondag aan kop na de eerste dag van de World Solar Challenge, de tocht met zonneauto's door de Australische woestijn. Dat meldde Leslie Nooteboom, coureur van het team.

„Het ging verrassend goed. We startten als dertiende en moesten dus heel wat auto's inhalen, wat veel energie kost.” Fysiek was het zwaar voor Nooteboom. Bij een temperatuur van zo'n 50 graden moest hij urenlang rijden. „Ik kan mijn benen niet strekken in de raceauto. Die is aerodynamisch gebouwd en is niet zo zeer comfortabel voor de coureur.”

Ook de twee andere Nederlands teams presteerden zondag goed; Twente eindigde als tweede bij de raceauto's. Dat team was als vierde van start gegaan. Eindhoven, dat meedoet in de klasse van gezinswagens, staat na de eerste etappe van de reis op de eerste plek. „We reden de eerste uren van de tocht met de drie Nederlandse teams voorop”, aldus een coureur van het Eindhovense team.

In totaal doen 50 teams uit de hele wereld mee aan de wedstrijd over een afstand van 3000 kilometer. Voor de race zijn de deelnemers volledig aangewezen op zonne-energie. Maandag gaat de race verder.