Nieuws/Binnenland
1047898
Binnenland

'VS doden leider al-Shabaab'

Militairen van de Verenigde Staten hebben bij een inval in de Somalische stad Baraawe zaterdag mogelijk een leider van de terreurorganisatie al-Shabaab gedood.

Dat meldde The New York Times zaterdag aan de hand van Amerikaanse autoriteiten.

De aanval werd gedaan in de kuststad ten zuiden van hoofdstad Mogadishu door de zogeheten Navy Seals. De leider werd gedood tijdens een vuurgevecht.

Niet bevestigd

De Seals moesten zich gedwongen terugtrekken, waardoor de dood van de leider niet kon worden bevestigd. Volgens getuigen duurde het vuurgevecht zeker een uur en werd de hulp ingeroepen van helikopters.

Somalische inlichtingendiensten beweren dat het gaat om een leider van Tsjetsjeense nationaliteit. Volgens de diensten is zijn bewaker gedood en is de leider zelf enkel gewond geraakt.

Arrestatie al-Libi

De Libiër die er al jaren door de VS van wordt verdacht achter de bloedige aanslagen in Oost-Afrika van 1998 te zitten en bekend is onder de naam Abu Anas al-Libi, is dit weekeinde door Amerikaanse militairen opgepakt in Tripoli, de hoofdstad van Libië. Dit heeft het Pentagon zondag bevestigd.

Al-Libi wordt gezien als een topfiguur uit het terroristennetwek van al-Qaeda. Hij zou de bloedige aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998 hebben beraamd. Daarbij vielen 224 doden en 4000 gewonden. De in 1964 als Nazih Abd al-Hamid al-Rughie in Tripoli geboren verdachte is volgens het Pentagon op wettige wijze gearresteerd en bevindt zich op een veilige plaats buiten Libië.