Nieuws/Binnenland
1047901
Binnenland

CDA wint in peiling van VVD met een zetel

Het CDA is voor het eerst sinds jaren weer groter dan de VVD en zou bij verkiezingen nu op 19 zetels komen, een meer dan de VVD. Die staat net als vorige week op 18.

Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond van zondag. Het CDA zit de laatste weken duidelijk in de lift. Eind juni stond die partij nog op 14 zetels, nu dus op 19. Dat zijn er twee meer dan in de peilingen van De Hond van vorige week. Daarmee is het CDA voor het eerst sinds maart 2010 weer groter dan de VVD.

Het CDA heeft in de peilingen met twee zetels de grootste winst. PvdA krijgt er een zetel bij en komt op 11. Ook de PVV en de SP winnen een zetel. Zij komen daarmee respectievelijk uit op 34 en 25 zetels.

De overige partijen staan op hetzelfde aantal zetels als in de peiling van vorige week. D66 op 19, de ChristenUnie en GroenLinks op 6, de SGP op 4 en de Partij voor de Dieren op 3 zetels.

Verder blijkt uit de peiling dat 46 procent van de ondervraagden denkt dat het kabinet en de oppositie eruit komen met de onderhandelingen over de begroting. 76 procent van de CDA-kiezers vindt het een juiste beslissing van het CDA om het overleg over het akkoord de beëindigen.