Nieuws/Binnenland
1047903
Binnenland

Zelhem in de ban van berging bommenwerper

Zelhem gaat een Lancaster ED 470 uit de grond laten halen. In de Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog zitten naar verwachting nog menselijke resten en niet-ontplofte explosieven. Het vliegtuig stortte 69 jaar geleden neer bij boerderij De Gasthuisplaats. Dinsdag geeft oud-politicus en kinderboekenschrijver Jan Terlouw het startsein voor de berging.

De bommenwerper kwam in september 1944 terug uit Duitsland maar had door een mankement de bommenlading niet kunnen afwerpen. Boven Winterswijk werd het vliegtuig beschoten door een Duitse nachtjager. Het toestel crashte. De resten liggen nog steeds in de Zelhemse bodem.

Bemanningslid J.G. Miller kon zich met een parachute in veiligheid brengen. De overige bemanningsleden, vijf Britten en twee Australiërs, kwamen om. Resten van hun stoffelijke overschotten liggen waarschijnlijk ook nog in of bij het wrak, is uit onderzoek gebleken.

Direct na de crash is in de buurt slechts een klein stukje menselijk weefsel gevonden. Dat is op de begraafplaats in Zelhem begraven. Nabestaanden kregen van de Britse autoriteiten te horen dat het toestel bij Bemmel in de Waal was gestort. Pas enkele jaren geleden hoorden ze dat hun geliefden mogelijk op een heel andere plek zijn omgekomen. Dat was gebleken uit archiefonderzoek van de Achterhoekse Vliegtuigwrak Opgraversgroep.

Burgemeester Henk Aalderink van Bronckhorst, waartoe Zelhem behoort, zette zijn schouders eronder om het toestel te laten bergen en de nabestaanden zekerheid te geven. Hij hoopt dat DNA-onderzoek uitsluitsel kan geven en dat er voor de bemanningsleden na bijna 70 jaar een eigen graf komt.

Een bergingsofficier van Defensie leidt de operatie, die wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd bergingsbedrijf. Het bergingsgebied is afgeschermd voor het publiek vanwege gevaar van explosies en de aanwezigheid van asbest en radioactief materiaal. De berging gaat 4 weken duren.