Nieuws/Binnenland
1047909
Binnenland

Nederlander gepakt in Ecuador bij drugsvangst

Bij een grote politie-actie in Ecuador tegen drugscriminelen zijn 15 mensen aangehouden onder wie een Nederlander. De overige verdachten zijn acht Colombianen en zes Ecuadoranen, meldden plaatselijke media in het weekeinde.

De arrestaties zijn in het westen van het land verricht, onder meer in de havenstad Guayaquil en in de provinciehoofdstad Santa Elena. De arrestaties zijn vrijdag op verscheidene plaatsen in het westen van het land verricht, onder meer in de havenstad Guayaquil en in de provinciehoofdstad Santa Elena. Daarbij zijn volgens de minister van Binnenlandse Zaken, José Serrano, meer dan 4000 kilo drugs in beslag genomen die mogelijk een waarde van 7,5 miljoen euro vertegenwoordigen. Het was volgens de politie in het Zuid-Amerikaanse land een van de belangrijkse drugsvangsten van de afgelopen jaren.

De aangehouden verdachten zouden banden hebben met het beruchte Colombiaanse drugskartel Los Urabeños. Dat is een op militaire leest geschoeide bende die is ontstaan na de demobilisatie, bijna 10 jaar geleden, van rechtse paramilitaire milities die zich AUC (Verenigde Zelfverdedigingsstrijdkrachten van Colombia) noemden. Die zaaiden net als hun linkse tegenhangers van de FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) dood en verderf en financierden de terreur met drugs. Als overblijfsel van de AUC blijkt Los Urabeños een uiterst moorddadige bende die ook andere Colombiaanse bendes angst aanjaagt.

Het was volgens de politie in het Zuid-Amerikaanse land een van de belangrijkse drugsvangsten van de afgelopen jaren.