Nieuws/Binnenland
1047962
Binnenland

Rel Israël en NL

Het Simon Wiesenthalcentrum is laaiend over het advies over het Midden-Oosten van een Nederlands orgaan dat de regering en het parlement adviseert over het buitenlandse beleid. Het advies is „volkomen verkeerd als gevolg van een veelvoud aan feitelijke onjuistheden” en het roept op „om zich van Israël te distantiëren en contacten te zoeken met een terroristengroep, Hamas”.

Dit stelde rabbi Abaraham Cooper van de aan het Wiesenthalcentrum verbonden Snider Social Action Institute. De woede is bij hem zo groot dat hij in een brief aan premier Mark Rutte oproept het adviesorgaan, de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), helemaal op te doeken. De Tweede Kamer bespreekt het advies dinsdag. Het stuk is zeer kritisch over het Israëlische beleid in de bezette gebieden.

In het gewraakte rapport schrijft de AIV onder meer dat „het wenselijk is dat de EU bevordert dat met alle relevante betrokken partijen wordt gesproken, inclusief (het democratisch gekozen) Hamas”. De medewerking van de islamitische groepering zou onder meer nodig zijn om beter op te treden tegen radicale Palestijnse groepen, die met geweld vechten tegen Israël. „De constante dreiging van geweld dient een halt te worden toegeroepen”, oordeelde de AIV.